Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávkách pomocí Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávkách pomocí Audacity?

Mám trochu problém se svými nahrávkami, když je poslouchám, tak mi tam pořád vadí ten šum. Zkoušel jsem různý metody, ale zatím jsem nic pořádně nevymyslel. Pracuju v Audacity a vůbec nevím, jak se toho šumu zbavit. Nahrávám různé zvuky a někdy je to fakt katastrofa, hlavně když je pozadí hlučný nebo když používám levný mikrofon. Slyšel jsem něco o nějakých efektech a filtrech, ale nikdy jsem s tím ještě nepracoval. Můžete mi někdo poradit, jak přesně postupovat? Jaké nastavení použít a na co si dávat pozor? Je dobré používat nějakou funkci na odstranění šumu, nebo je lepší nahrát to znova? A co třeba EQ nebo kompresor? Jak to vlastně funguje? Měl bych použít nějaké pluginy nebo stačí jen to, co je přímo v Audacity? Zkoušel jsem už i různé tutoriály, ale vždycky mě to zmate, protože se tam mluví o věcech, kterým moc nerozumím. Byl bych moc vděčný za nějaké rady nebo tipy od lidí, kteří už mají zkušenosti s úpravou zvuku v Audacity. Děkuju!

166 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2024
Lukáš Štěpánek
Lukáš Štěpánek

Takže, zbavit se šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, stačí jen vědět, jak na to. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, tedy nic jiného než hluk. Pak jdi na "Efekty" a vyber "Odstranit šum". Klikni na "Získat vzor šumu" a tím Audacity naučí, co má považovat za šum. Pak označ všechno, co chceš upravit a znova otevři "Odstranit šum". Teď si můžeš nastavit úroveň odstranění – zkus to s nějakou střední hodnotou, třeba 12dB a uvidíš, co to udělá. Můžeš to pak poslouchat a přizpůsobovat podle potřeby.

Kromě toho můžeš zkusit i EQ (ekvalizér), abys se zbavil nežádoucích frekvencí. To ti může pomoct upravit zvuk a potlačit i nějaké frekvence, které dělají šum horší. Kompresor taky pomáhá udržet zvuk vyrovnaný, ale s tím opatrně, abys nezkreslil zvuk.

Pokud máš možnost nahrát znovu při lepších podmínkách nebo s lepším mikrofonem, určitě to zvaž, protože kvalitnější nahrávka se líp zpracovává. Pluginy jsou fajn, ale základní funkce v Audacity ti většinou stačí. Tak hodně štěstí!

164 slov
1.6 minut čtení
25. 1. 2025
Milan Kovařík
Milan Kovařík

Nejlepší způsob, jak se zbavit šumu v Audacity, je použít funkci na odstranění šumu. Tady je jednoduchý postup:

1. Otevři nahrávku v Audacity a najdi část, kde je jenom šum (třeba ticho před začátkem nahrávky).
  2. Vyber ten kousek s šumem a jdi do menu
    • Klikni na Efekty > Odstranit šum.
    • Pak klikni na „Získat profil šumu“. Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.
  3. Teď si označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu jdi do Efekty > Odstranit šum. Tentokrát nastav parametry – zkus začít s výchozími hodnotami a pak případně upravit. Mělo by to fungovat.
  4. Nakonec si můžeš hrát s EQ nebo kompresorem, abys doladil zvuk podle sebe. EQ ti pomůže zvýraznit nebo potlačit určité frekvence, což může být užitečné.
  5. Kompresor ti zase umožní vyrovnat dynamiku zvuku, takže ti silnější části nezní moc nahlas a slabší moc tiše.

Pokud se ti to pořád nelíbí, zkus nahrát znovu, ale s lepším mikrofonem nebo v tišším prostředí. Pluginy můžou být užitečné, ale většinou stačí to, co je v Audacity. Pamatuj, že nejlepší je mít co nejlepší kvalitu už při nahrávání, než to pak upravovat.

185 slov
1.9 minut čtení
7. 11. 2024
Libor Šrámek
Libor Šrámek