Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit syčení v nahrávkách pomocí EQ?

Jak se zbavit syčení v nahrávkách pomocí EQ?

Mám takový problém s mými nahrávkami, které dělám v Audacity. Když poslouchám hotové skladby, občas slyším nepříjemné syčení, které mi kazí celkový zvuk. Zkoušel jsem to různě upravovat, ale stále se mi nedaří tento nežádoucí efekt odstranit. Slyšel jsem, že by se to dalo vyřešit pomocí EQ, ale moc tomu nerozumím. Mohl by mi někdo vysvětlit, jak přesně funguje ekvalizér a jak bych mohl nastavit frekvence, abych eliminoval to syčení? Mám se zaměřit na určité oblasti frekvencí nebo je lepší použít nějaké přednastavené profily? Jaký je správný postup? Děkuju moc za rady, protože už mě to fakt štve a chci mít nahrávky čisté a profesionální. Takže pokud má někdo zkušenosti a tipy na konkrétní nastavení EQ v Audacity, budu vděčný za každou pomoc!

123 slov
1.2 minut čtení
1. 7. 2024
Blanka Suchá
Blanka Suchá

Syčení ve nahrávkách je fakt otravný problém. Když použiješ EQ, zkus se zaměřit na vyšší frekvence, obvykle někde kolem 3 kHz až 10 kHz. Nejlepší je najít to syčení tak, že si pustíš nahrávku a postupně zvyšuješ gain na EQ v těchto frekvencích, dokud to nebude znít jako "aha, to je ono". Jakmile najdeš tu frekvenci, můžeš ji trochu stáhnout – třeba o 3-6 dB. Někdy pomůže i široký Q faktor, aby to znělo přirozeněji. S přednastavenými profily moc nepočítej, většinou jsou dost obecné a nemusí ti to vyhovovat. Zkoušej to a poslouchej, co se mění. Pokud to bude pořád špatný, možná zkusíš i nějaký de-esser, ten je přímo na tyhle s**ny. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
2. 12. 2024
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Jasně, syčení v nahrávkách je fakt opruz. EQ ti může fakt pomoct, ale je to tak trochu pokus-omyl. Zkus se zaměřit na vyšší frekvence, obvykle kolem 5 kHz až 10 kHz. Tam se to syčení často skrývá. Můžeš zkusit snížit tyhle frekvence pomocí grafického EQ nebo parametrického EQ v Audacity. Zatímco snižuješ, poslouchej, jak se to mění – najdeš ten bod, kde syčení ustupuje, ale zbytek zvuku zůstává zachovaný. Přednastavené profily většinou moc nepomohou, protože každý zvuk je jiný. Takže nejlepší je experimentovat a stáhnout to dolů jen o pár decibelů, aby ses vyhnul plochému zvuku. Dobrý tip je taky použít high-pass filtr, pokud je to vhodné pro tvoje nahrávky. Opatrně s EQ, aby se ti ze zvuku nestal šum. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk