Kdy a proč bych měl použít kompresor na svůj zvuk?
Zajímalo by mě, kdy přesně je dobré použít kompresor na zvuk, který zpracovávám. Mám pocit, že se mi občas nedaří dosáhnout vyváženého zvuku a nevím, jestli to může být způsobeno tím, že nepoužívám kompresor. Jaké jsou vlastně hlavní důvody pro použití kompresoru? Mám na mysli třeba situace, kdy nahrávám vokály nebo různé nástroje. Měli byste mi doporučit, jestli je lepší začít s kompresí hned na začátku, nebo až v průběhu mixu, aby to znělo přirozeněji. A co třeba nastavení – jaké hodnoty bych měl zkusit pro attack a release? Očekávám, že použití kompresoru může mít velký vliv na dynamiku mých nahrávek, ale nejsem si jistý, kolik tlaku by mělo být aplikováno a jestli se mi podaří najít ten správný kompromis mezi zachováním přirozenosti zvuku a jeho úpravou. Vím, že existují různé typy kompresorů a každý z nich může mít jiný charakter. Také bych chtěl vědět, jak se liší použití kompresoru v různých žánrech hudby. Mohu říct, že jsem slyšel spoustu rad ohledně použití kompresoru na finálních mixech i na jednotlivé stopy, ale stále mi chybí jasné porozumění tomu, kdy a proč ho vlastně nasadit. Byl bych rád za nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s používáním kompresoru v Audacity nebo jiných DAW. Myslíte si, že je to efektivní nástroj pro zlepšení kvality zvuku? Jaká jsou vaše doporučení pro začátečníky v oblasti zvukového inženýrství?