Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit automatizaci v Audacity pro změnu hlasitosti během skladby?

Jak nastavit automatizaci v Audacity pro změnu hlasitosti během skladby?

Při práci s Audacity se snažím zlepšit svůj mix a chtěl bych to udělat tak, aby se hlasitost některých částí skladby měnila automaticky. Četl jsem, že by se dala použít nějaká automatizace pro úpravu hlasitosti, ale nejsem si tím úplně jistý. Jak to vlastně funguje? Může mi někdo vysvětlit, jak nastavit tu automatizaci v Audacity? Mám na mysli nějaké konkrétní kroky nebo doporučení, jak to udělat efektivně? Je to složité nebo to zvládne i někdo, kdo má s programem jen základní zkušenosti? Zajímalo by mě také, jestli je možné nastavit různé úrovně hlasitosti v různých částech skladby, aby to vyznělo lépe. Jaký je nejlepší způsob, jak toho dosáhnout? Děkuji za jakoukoli radu alebo tipy!

114 slov
1.1 minut čtení
25. 12. 2024
Patrik Duchoň
Patrik Duchoň

Automatizace hlasitosti v Audacity je docela easy, i pro začátečníky. Můžeš to udělat pomocí efektu „Envelope Tool“. Tady jsou nějaký kroky, co můžeš zkusit:

1. Načti svoji skladbu do Audacity.
  2. Vyber si stopu, kterou chceš upravit.
  3. Najdeš na nástrojové liště ikonu "Envelope Tool" (vypadá jako modrý čtverec s šipkami).
  4. Po kliknutí na Envelope Tool uvidíš na stope dvě čáry - horní a dolní. Tyhle čáry reprezentujou úroveň hlasitosti.
  5. Klikni na čáru a vytvoř „uzly“ – ty můžeš posouvat nahoru nebo dolů podle toho, jak chceš změnit hlasitost v různých částech.
  6. Můžeš přidávat další uzly a vytvářet tak plynulé přechody mezi různými úrovněmi hlasitosti.
  7. Až budeš hotovej, prostě přepni zpátky na normální výběr a poslechni si, jak to hraje.

Tímhle způsobem můžeš dosáhnout různých úrovní hlasitosti v různých částech skladby, což může fakt pomoct ve finálním mixu. Není to složitý, jen chce trošku trpělivosti a cviku.

143 slov
1.4 minut čtení
13. 8. 2024
Rudolf Hruška
Rudolf Hruška

Nastavení automatizace hlasitosti v Audacity je vlastně docela jednoduché. Můžeš to udělat pomocí efektu "Fade In" nebo "Fade Out", ale pokud chceš přesně řídit hlasitost na různých místech, tak bys měl použít "Envelope Tool". Tady je pár kroků, co udělat:

1. Otevři skladbu v Audacity.
  2. Na panelu nástrojů najdi ikonu pro Envelope Tool (vypadá to jako dvě šipky s čarou). Klikni na ni.
  3. Teď uvidíš čáru přes svou stopu – ta představuje aktuální hlasitost. Můžeš přidávat body na tu čáru, tím si vytvoříš místa, kde chceš změnit hlasitost.
  4. Jakmile máš body, můžeš je táhnout nahoru nebo dolů, čímž nastavíš různé úrovně hlasitosti v různých částech skladby.
  5. Až budeš spokojený s úpravami, stačí exportovat hotovou skladbu a máš to.

Je to fakt fajn způsob, jak udělat plynulé přechody v hlasitosti a vyzdvihnout určité části skladby. Není to složité, zvládne to i někdo se základními zkušenostmi. Zkus si s tím pohrát a uvidíš, co všechno s tím dokážeš udělat.

155 slov
1.6 minut čtení
8. 6. 2024
Šárka Pavlíková
Šárka Pavlíková