Audacity.cz/Fórum/Jaké frekvence bych měl sledovat při mixování, abych zlepšil zvuk?

Jaké frekvence bych měl sledovat při mixování, abych zlepšil zvuk?

Když mixuji svůj projekt, občas se cítím ztracený, co se týče frekvencí a jak je správně vyvážit. Vím, že každá skladba má svoje specifika, ale zajímalo by mě, jestli existují nějaké obecné frekvenční rozsahy, které bych měl mít na paměti při mixování. Například slyšel jsem o tom, že některé nízké frekvence mohou udělat zvuk hutnější, zatímco vyšší frekvence dodávají vzdušnost. Jaký je tedy ten optimální rozptyl pro basy, středy a výšky? Zkoušel jsem experimentovat s EQ, ale někdy se mi zdá, že i když něco vyměním nebo posunuji, stále nevím, co přesně dělám špatně. Jaký je váš názor na sledování těchto frekvencí během mixu? A co máte na mysli tím, když říkáte "vyčistit prostor" v mixu? Kdy a jak bych měl rozhodnout, které frekvence snížit nebo zvýšit? Zajímá mě také, jestli jsou nějaké konkrétní tipy nebo triky, jak lépe pracovat s těmi různými frekvenčními pásmy, aby to celé znělo lépe a profesionálněji. Děkuji všem za vaše rady a pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
29. 3. 2024
Elena Vlčková
Elena Vlčková

Když mixuješ, tak je fajn mít na paměti pár základních frekvenčních rozsahů. Obecně platí, že basy (20-200 Hz) dodávají sílu a váhu, ale moc jich může udělat zvuk rozmazaný. Středy (200 Hz - 2 kHz) jsou důležité pro vokály a většinu nástrojů, tady se můžeš dostat do problémů s mudiness, takže je dobrý tyhle frekvence vyčistit, když cítíš, že se to všechno plete. Pak jsou tu výšky (2 kHz - 20 kHz), které dodávají jasnost a vzdušnost, ale pozor na sibilance u vokálů. Když něco snížíš, tak to často pomůže ostatním nástrojům víc vyniknout, takže nebuď afraid z EQ. Na „vyčištění prostoru“ myslíš to, že se snažíš udělat místo pro různé nástroje tím, že odstraníš nebo zredukuješ frekvence, co se překrývají. Zkus experimentovat s cutty v 300-500 Hz a pak přidat na výškách kolem 8-12 kHz – to většinou pomůže. A hlavně poslouchej, co ti zní líp, někdy je to hodně o pocitech.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2022
Robert Blažek
Robert Blažek

S frekvencemi v mixu je to fakt o tom, najít si ten správnej balanc. Obecně platí, že basy (do 250 Hz) by měly být hutné, ale dávej pozor, aby to nebylo moc "rozmazaný". Střední frekvence (od 250 do 2000 Hz) jsou důležitý pro vokály a nástroje – tady hodně záleží na tom, co chceš zvýraznit. Zkus třeba snížit nějaký "muddy" frekvence kolem 300-400 Hz, to často pomůže vyčistit zvuk. A pak výšky (od 2 kHz výš) dodávají vzdušnost a detail, tady ale zase pozor na syčení, což je kolem 5 kHz-8 kHz.

Když mícháš, snaž se „vyčistit prostor“ tím, že každému nástroji dáš místo v mixu – to znamená snížit frekvence tam, kde se překrývají. Například když máš basu a kick drum, můžeš kick trochu zvýraznit kolem 60 Hz a basu posunout dolů nebo naopak. Experimentuj s EQ.

Tipy? Používej high-pass filtry na všechno kromě basy a kicku, aby se ti ty nízké frekvence nemixovaly navzájem. A pamatuj – učení se mixování je proces, takže klidně zkoušej různé nastavení a poslouchej zpětně, co funguje. Tím se dostaneš k tomu profesionálnějšímu zvuku.

180 slov
1.8 minut čtení
13. 7. 2022
Bohuslav Bláha
Bohuslav Bláha