Audacity.cz/Fórum/Jak správně vyvážit hlasitost při masteringu v Audacity?

Jak správně vyvážit hlasitost při masteringu v Audacity?

Mám na srdci otázku ohledně masteringu v Audacity, protože se snažím dostat svůj zvuk na úplně novou úroveň. Při práci na svých trackech zjišťuji, že i když se mi líbí, jak zní, když je to během mých editací, po exportu to většinou zní úplně jinak. Chci se zeptat, jak správně nastavit hlasitost při masteringu. Jaké jsou klíčové body, na které bych se měl zaměřit? Je dobré používat nějaké konkrétní efekty nebo filtry, abych dosáhl vyváženého zvuku? Měl bych se soustředit na peak levely nebo spíš na RMS? A co dynamika? Jak to všechno poskládat tak, aby to znělo profesionálně? Zkoušel jsem různé metody a už jsem si i hrál s normalizací a kompresí, ale pořád mám pocit, že něco chybí. Kde najdu tu správnou rovnováhu mezi hlasitostí a zachováním kvality zvuku? A co třeba masteringových pluginů – jsou nějaké, které byste doporučili pro začátečníka, co dělá v Audacity? Každý tip nebo rada by byly opravdu užitečné. Díky moc!

158 slov
1.6 minut čtení
18. 5. 2024
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

Při masteringu v Audacity je fakt důležitý mít na paměti pár věcí. Za prvý, zkus se soustředit na RMS hladiny, protože to lépe vystihuje celkovou hlasitost skladby. Peak levely ti můžou ukázat, kde začínáš přebuzení, ale pokud máš všechno moc nahlas, ztratíš dynamiku. Zvaž použití komprese – zkus ji nastavit tak, aby ti to hezky „srovnalo“ zvuk bez ztráty energie. Neboj se hrát s normalizací, ale moc to nepřeháněj, ať ti z toho nevznikne plochý zvuk.

Co se týče efektů, EQ je super pro vyčištění a vyvážení frekvencí. Můžeš třeba zredukovat nějaké nežádoucí basy nebo zvýraznit výšky. A co se pluginů týče, zkus něco jako TDR Nova nebo Ozone Imager, jsou to fajn věci i pro začátečníky.

Nezapomeň si udělat pár poslechových pauz a poslouchat to na různých zařízeních – někdy ti to pomůže odhalit nedostatky. Mastering není jen o tom udělat věci nahlas, ale spíš o vyvážení a zachování kvality zvuku.

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Kafka
Matěj Kafka

K masteringování v Audacity je dobrý začátek zaměřit se na pár základních věcí. Hlavně si dej pozor na úroveň hlasitosti. Měl bys mít peak levels maximálně kolem -1 dB, aby ses vyhnul clippingu. RMS level je taky důležitý, ale spíš se snaž najít rovnováhu mezi dynamikou a celkovou hlasitostí. Komprese je fajn, ale nezapomeň, že když to přeženeš, ztratíš dynamiku a zvuk bude znít plochě. Normalizaci můžeš použít na úpravu celkového levelu po editaci.

Co se efektů týče, EQ je super nástroj pro vyčištění frekvenčního spektra, takže se zaměř na odstranění nežádoucích frekvencí. V Audacity máš dostupné i různé masteringové pluginy – zkusi třeba "Limiter" nebo "Compressor", to ti může pomoct vybalancovat zvuk. A pak je tu ještě reverb, ale s ním opatrně, ať to nezní jako v tunelu.

Celkově platí, že bys měl poslouchat na různých systémech (sluchátka, reproduktory) a porovnávat s profesionálními nahrávkami ve stejném žánru. Uvidíš, že se ti to časem srovná. Nezapomínej se učit a experimentovat!

158 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2025
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš