Audacity.cz/Fórum/Jak moc by měl kompresor ovlivnit můj zpěv v mixu?

Jak moc by měl kompresor ovlivnit můj zpěv v mixu?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně míchání zpěvu, konkrétně jak moc bych měl používat kompresor. Snažím se vylepšit kvalitu mého zpěvu a přemýšlím, jakou roli by měl kompresor hrát v celém mixu. Měl by to být spíš jemný dotyk, nebo se dá říct, že s ním musím výrazně manipulovat, abych dosáhl nějakého efektu? Když ho použiju moc, tak mi přijde, že zpěv zní uměle a ztrácí na přirozenosti, ale když ho použiju málo, tak mi to zase přijde jako, že je to nevýrazné a utopené v ostatních nástrojích. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Jaké máte zkušenosti s nastavením kompresoru na vokály? Měli byste nějaké tipy, co sledovat při poslouchání mixu? Jak moc se liší použití kompresoru pro různé styly hudby? Děkuju za rady!

124 slov
1.2 minut čtení
23. 10. 2021
Marek Štefan
Marek Štefan

Kompresor je fakt důležitej nástroj při míchání zpěvu, ale jak říkáš, musíš s ním zacházet opatrně. Pokud ho použiješ moc, tak to může znít uměle a ztrácí to na přirozenosti, což je blbý. Na druhou stranu, když ho použiješ málo, tak se ti ten zpěv může ztratit v mixu a nebude mít ten správnej důraz. Hlavně si dej pozor na poměr mezi útokem a uvolněním – ideální je nastavit rychlej attack, aby se ty nejhlasitější části zjemnily, ale nech to uvolnění dostatečně dlouhý, aby zpěv měl pořád dynamiku. Co se týče poměru komprese, tak zkus začít s mírnou kompresí třeba 2:1 nebo 4:1 a pak si hraj se settings. A jo, styly hudby ovlivňujou, jak moc kompresoru použít; třeba v popu to může být víc agresivní než v akustický muzice. Když mixuješ, poslouchej zpěv jak v kontextu s ostatníma nástrojema, tak i samostatně. Snaž se najít balanc, kde bude vokál jasnej, ale ne přehnaně zkreslenej. Méně je někdy více.

159 slov
1.6 minut čtení
25. 3. 2024
Zdeňka Stará
Zdeňka Stará

Kompresor by měl hlavně pomoct udržet zpěv v mixu a zamezit tomu, aby se ztrácel mezi ostatními nástroji. Tady je pár věcí, co jsem se naučil. Na začátek se neboj používat kompresi, ale fakt to nepřeháněj. Jestli si nejsi jistej, tak začni s jemným nastavením – třeba poměr 3:1 a attack kolem 10-30 ms. To by mělo stačit na to, aby ti to trošku zpevnil, ale ještě to nebude umělý. Taky je důležitý release – dej ho tak, aby kompresor stíhal reagovat na dynamiku zpěvu bez toho, aby to znít jako skoky.

Zkus si hrát s různými styly, protože například u popu můžeš jít víc do extremů než třeba u akustickýho folku, kde chceš zachovat přirozenost. Poslouchej mix na různých systémech, aby ses ujistil, že zpěv stále vyniká. A hlavně – důvěřuj svému uchu! Když ti to zní fajn, tak je to většinou správně.

144 slov
1.4 minut čtení
25. 6. 2023
Jakub Matoušek
Jakub Matoušek