Audacity.cz/Fórum/Co mám udělat, když je můj zpěv při nahrávání moc tichý?

Co mám udělat, když je můj zpěv při nahrávání moc tichý?

Mám takový problém s nahráváním svého zpěvu, který mi poslední dobou dost znepříjemňuje radost z tvoření. Když se snažím nahrát své písničky, tak se mi zdá, že můj hlas je prostě moc tichý a nevyniká tak, jak bych si představoval. Zkoušel jsem různé mikrofony a nastavoval jsem zvukové karty, ale pořád to není ono. Možná dělám něco špatně? Přemýšlím, jestli by mi mohla pomoct nějaká změna v nastavení Audacity, nebo jestli bych měl vyzkoušet jiný software pro nahrávání. Taktéž mě zajímá, jestli by pomohlo víc přiblížit mikrofon k ústům nebo použít nějaké akustické panely pro zlepšení zvuku v místnosti. Rád bych věděl, jaké máte tipy na to, jak zvýšit hlasitost při nahrávání a co všechno bych měl zkontrolovat předtím, než začnu nahrávat. Vím, že je důležité mít kvalitní zvuk, ale někdy mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Poraďte mi prosím, co mám udělat, abych byl spokojený s tím, jak můj zpěv zaznívá na nahrávce.

156 slov
1.6 minut čtení
20. 7. 2024
Pavla Netolická
Pavla Netolická

Když je tvůj zpěv při nahrávání moc tichý, zkus pár věcí. Určitě se podívej na umístění mikrofonu – měl by být blízko úst, ale ne až moc, aby to nebylo rušivé. Zkontroluj také, jestli mikrofon není nastavený na nízkou citlivost. Pokud používáš Audacity, zkus zvýšit vstupní úroveň v nastavení zvukové karty nebo si pohrát s gainem na mikrofonu. Taky doporučuju zkontrolovat, jestli nemáš něco jako limiter nebo kompresor zapnutý, co by mohl hlas potlačovat. Akustické panely můžou opravdu pomoct s odrazem zvuku, takže pokud máš možnost, tak jimi prostor vylepši. Možná vyzkoušej i jiný software; někdy může mít jiný DAW lepší zvukové možnosti. Hlavně buď trpělivý a experimentuj, dokud nenajdeš ten správný mix.

113 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2024
Vladimíra Bártová
Vladimíra Bártová

Když je tvůj zpěv při nahrávání moc tichý, zkus pár věcí. První je, že bys měl mikrofon určitě přiblížit k ústům – to docela dost pomůže. Taky zkontroluj, jestli nemáš mikrofon na špatném nastavení gainu, můžeš ho zvýšit. Audacity má i funkci normalizace a komprese, kterou můžeš vyzkoušet po nahrání, aby ses dostal na lepší úroveň. Pokud ti to nepomůže, zkus jiný software, někdy to může být i tím. Akustické panely ti můžou pomoct zlepšit zvuk v místnosti, pokud máš hodně odrazů. A nezapomeň zkontrolovat i pozadí – ticho v místnosti je důležité. Když to všechno dáš dohromady, mělo by to znít líp.

103 slov
1 minut čtení
14. 9. 2024
Martina Říhová
Martina Říhová