Audacity.cz/Fórum/Jak na nahrávání více stop najednou v Audacity?

Jak na nahrávání více stop najednou v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nahrávání víc než jedné stopy v Audacity. Už jsem zkoušel nahrávat jednotlivé stopy zvlášť, ale chtěl bych vědět, jak na to, aby se mi povedlo nahrávat více stop najednou. Přemýšlím, jestli je potřeba nějaké speciální nastavení nebo jestli musím mít nějaký konkrétní typ zvukové karty. Jakou mám vlastně zvolit konfiguraci, abych mohl připojit víc mikrofonů? Slyšel jsem, že Audacity umí pracovat s víc než jednou stopou, ale když jsem to zkoušel, nešlo mi to tak hladce. Možná dělám něco špatně nebo mi něco uniká? A co se týče synchronizace těch stop, jak zajistit, aby byly správně na sebe napasované? Nedaří se mi to a výsledný zvuk je pak dost rozhozený. Mohl by někdo sdílet zkušenosti nebo tipy? Díky moc!

125 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2023
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

K nahrávání víc stop najednou v Audacity budeš potřebovat zvukovou kartu, která podporuje víc vstupů. Většinou to znamená něco jako USB audio interface s několika kanály, ideálně s XLR vstupy pro mikrofony. Nastavení v Audacity pak musíš přepnout na víc kanálů, aby program rozpoznal všechny mikrofony.

V menu „Preferences“ (Nastavení) si dej pozor na sekci Audio I/O a nastav počet vstupních kanálů podle počtu mikrofonů. Jakmile máš všechno zapojené a nastavené, nahrávání by mělo fungovat.

Pokud jde o synchronizaci, nejlepší je mít nějaký společný signál pro synchronizaci, třeba tlesknout na začátku nahrávání. Pak to můžeš v Audacity sesynchronizovat podle vizuálních vlnových forem. Může to trvat, než to dostaneš do správného rytmu, ale když se na to zaměříš, půjde to. Zkoušej různé nastavení a neboj se experimentovat.

125 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Richard Kolář
Richard Kolář

K nahrávání víc stop v Audacity potřebuješ víc než jen software. Nejprve se ujisti, že máš zvukovou kartu, která podporuje multikanálové nahrávání. To znamená, že bys měl mít zvukovku, která má víc než jeden vstup, ideálně s XLR nebo jack konektory pro mikrofony. Možná budeš potřebovat nějaký mixážní pult nebo audio interface, abys mohl připojit více mikrofonů najednou.

V Audacity pak musíš v nastavení zvuku vybrat správný vstup – měl bys mít možnost zvolit víc kanálů. Pokud jsi to nastavoval na stereo, tak to bude nahrávat jen dvě stopy. Zkus nastavit na víc kanálů (např. 4 nebo 8) a pak už by mělo být možné nahrávat všechny mikrofony současně.

Co se týče synchronizace, tak je dobré mít nějaký akustický signál na začátku nahrávky (např. tlesknout do rukou), podle kterého se pak lépe orientuješ při úpravách. Potom můžeš jednotlivé stopy v Audacity posunout tak, aby byly správně zarovnané. Je to trochu praxe, ale jde to. Hlavně si to vyzkoušej a neboj se experimentovat s nastavením!

162 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2025
Renata Vorlová
Renata Vorlová