Audacity.cz/Fórum/Problémy s filtrací šumu v Audacity – co s tím?

Problémy s filtrací šumu v Audacity – co s tím?

Narazil jsem na problém s filtrací šumu při práci s nahrávkami v Audacity. Mám mikrofon, který občas zachytává víc hluku, než bych chtěl, a to se pak odráží na výsledné kvalitě zvuku. Zkoušel jsem různé nastavení, ale pokaždé se mi zdá, že buď odstraním moc šumu a pak je nahrávka příliš umělá a bez života, nebo naopak zůstane spousta nežádoucího hluku. Mám pocit, že jsem už vyzkoušel všechny možné filtry, ale pořád to není ono. Jaké máte tipy na to, jak efektivně filtrovat šum, aniž bych zhoršil kvalitu nahrávky? Měl bych se zaměřit na nějaké specifické nastavení v Audacity nebo třeba použít externí pluginy? Možná máte zkušenosti s nějakými konkrétními postupy či triky, které by mi mohly pomoct dostat ten zvuk do lepší formy. Rád bych slyšel vaše názory a rady, jak se s těmito problémy poprat. Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
9. 8. 2022
Simona Charvátová
Simona Charvátová

Zkus to udělat tak, že nejdřív nahrávku upravíš a pak aplikuješ filtr šumu. V Audacity si vyber kousek ticha, kde je jen šum, a z toho udělej vzor pro odstranění. Pak to aplikuješ na celou nahrávku, ale dávej pozor na úroveň odstranění šumu, aby to nebylo moc agresivní. Taky zkus přidat trochu komprese po tom, co filtr použiješ, to může pomoct udržet zvuk víc přirozený. Pokud to nepomůže, můžeš zkusit pluginy jako iZotope RX nebo Waves NS1, ty občas udělají lepší práci než vestavěné filtry v Audacity. A ještě nezapomeň pracovat na akustice místnosti, odkud nahráváš, to taky hodně pomůže.

100 slov
1 minut čtení
22. 7. 2024
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Zkus nejdřív snížit šum už při nahrávání. Místnost, ve který nahráváš, by měla být co nejtišší – třeba zavři okna, vypni ventilátory a tak. Pak, když už máš nahrávku, tak vezmi to přes "Noise Reduction" v Audacity. Nejdřív si vyber vzorek šumu, pak nastav hodnoty – zkus začít s menším snížením a postupně to zvyšuj. Důležitý je taky "Sensitivity" a "Frequency Smoothing" – s tím si můžeš pohrát, abys našel ten správnej balans. Pokud to pořád není ono, zkus použít nějaký externí pluginy jako ReaPlugs nebo Izotope RX, ty mají lepší možnosti pro odstranění šumu. A ještě je dobrý udělat korekci EQ po filtraci, aby se zvuk oživil. Musíš to prostě doladit podle sebe.

114 slov
1.1 minut čtení
17. 10. 2024
Jan Jonáš
Jan Jonáš