Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty mohu použít, aby zvuk mého podcastu zněl lépe?

Jaké efekty mohu použít, aby zvuk mého podcastu zněl lépe?

Už nějakou dobu nahrávám svůj podcast, ale mám pocit, že zvuk by mohl být lepší. Zkoušel jsem různé mikrofony a nahrával jsem na různá místa, ale pořád mi něco chybí. Jaké efekty v Audacity byste doporučili pro vylepšení zvuku? Myslím tím hlavně úpravy, které by mohly udělat můj hlas jasnější a příjemnější na poslech. Je dobré používat kompresi, nebo je lepší se tomu vyhnout? Co třeba EQ, jak s ním pracovat, aby to neznělo uměle? A co reverberace, je to dobrý nápad přidat trošku prostoru do nahrávky? Rád bych se dozvěděl i o dalších efektech jako je de-esser nebo noise gate, jestli mají smysl a jak je správně nastavit. Jaké máte zkušenosti s těmito efekty ve svých podcastech a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já? Díky za všechny tipy a rady!

132 slov
1.3 minut čtení
5. 4. 2024
Romana Drábková
Romana Drábková

Nejlepší je začít s EQ, to ti pomůže vyčistit a zvýraznit hlas. Zkus snížit basy kolem 100 Hz, aby jsi odstranil nechtěný „bubnový“ zvuk. Zvýšení středních frekvencí kolem 1-3 kHz udělá hlas jasnější, ale opatrně, ať to nezní moc křičí. Komprese je super pro vyrovnání hlasitosti, ale nepřeháněj to. Můžeš nastavit poměr 3:1 nebo 4:1 a hrát si s prahovou hodnotou, aby jsi udržel přirozený zvuk.

De-esser je fajn na odstranění sykavek, prostě nastav frekvenci kolem 5-8 kHz a trochu s tím hýbej, dokud nebudeš spokojený. Noise gate by měl být nastaven tak, aby potlačil tichší části, ale ne příliš agresivně, jinak ti zmizí přirozený projev.

Reverb může být risky, pokud dáš moc, tak to bude znít jako v jeskyni. Zkus jen lehký dotyk pro pocit prostoru. Celkově všechno zkoušej postupně a poslouchej výsledky na různých zařízeních – sluchátka, repráky, mobil. Na konci dne je to o osobním vkusu.

147 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Helena Odehnalová
Helena Odehnalová

Takže, co se týče vylepšení zvuku v Audacity, určitě doporučuju začít s EQ. Hlavně zkuste zvýraznit frekvence kolem 3-5 kHz, to dává hlasu jasnost. Ale pozor, ať to nepřeženete, jinak to zní uměle. Kompresor je taky fajn, pomůže vyrovnat dynamiku hlasu, ale dejte pozor na nastavení. Měli byste mít attack kolem 10 ms a release tak 100 ms, ale to je individuální.

Noise gate taky může být super. Pomáhá odstranit šumy na pozadí, ale opatrně s prahovou úrovní, aby neodřezával slova.

Reverb může přidat trochu prostoru, ale zas to nepřehánějte, jinak to zní jako ze sklepa. Zkuste jemně naladit na krátký reverb. A de-esser je dobrý na odstranění sykavek, zkuste nastavit frekvenci kolem 5-7 kHz.

Celkově experimentujte s různými efekty a najděte si svůj styl. Kolem toho zvuku je to hodně o osobním vkusu a co vám sedí. Hlavně se nebojte hrát si s tím!

144 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2024
Jindřiška Šulcová
Jindřiška Šulcová