Audacity.cz/Fórum/Jak lépe smíchat hlasy s hudbou v Audacity?

Jak lépe smíchat hlasy s hudbou v Audacity?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně toho, jak efektivně smíchat hlasy s hudbou v Audacity. Už nějakou dobu se snažím vytvořit mixtape, kde chci, aby moje vokály zněly co nejlépe v harmonii s instrumentálními podklady. Zkoušel jsem různé efekty jako kompresi a equalizaci, ale pořád to není ono. Někdy mi přijde, že hlasy utápím v instrumentech nebo naopak, že je to moc suché a bez života. Jaké techniky používáte na úpravu hlasu, abyste je dostali víc do popředí? Měl bych se zaměřit na určité frekvence nebo použít nějaký konkrétní efekt? A co třeba panoramování – má smysl hrát si s tím, nebo je lepší nechat hlasy a hudbu ve stejném prostoru? Různí lidé říkají různě, tak nevím, co si o tom myslet. Budu vděčný za každou radu a tipy, které by mi mohly pomoct k lepšímu výsledku. Díky!

137 slov
1.4 minut čtení
28. 4. 2022
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík

Zkus se zaměřit na EQ, to je klíčový. Zesilni frekvence kolem 3-5 kHz pro vokály, aby byly víc slyšet, a naopak podtlač ty basy v těch místech, kde se to kříží. Komprese je fajn, ale dej bacha, aby to neznílo moc uměle. Zkus použít reverb na hlasy, ale šetři s ním, jinak to bude jako ve vaně. Panoramování je taky dobrá věc – můžeš trochu posunout instrumenty do stran a nechat hlasy uprostřed. Neboj se experimentovat, někdy to chce víc pokusů, než najdeš ten správný mix. Hlavně poslouchej na různých reprácích, ať vidíš, jak to zní. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
2. 1. 2025
Andrea Pokorná
Andrea Pokorná

Takže, co se týče míchání hlasů s hudbou v Audacity, zkus se zaměřit na pár věcí. První je EQ – vyzkoušej zvýraznit frekvence kolem 3kHz až 5kHz pro hlasy, aby vynikly. Komprese je taky super, ale dávej pozor, ať to nepřehltíš, jinak ti to vokály zní jako papír. Panoramování může pomoct vytvořit prostor; dej hlasy víc do středu a instrumenty rozšiř do stran. Zkus i reverb, ale opatrně, ať to nezní moc vzdáleně. A nezapomeň na úroveň hlasitosti – hlasy by měly být slyšet, ale ne tak, aby přehlušily hudbu. Experimentuj s různými nastaveními a neboj se udělat víc verzí, ať vidíš, co funguje nejlíp.

105 slov
1.1 minut čtení
22. 6. 2024
Vojtěch Vyskočil
Vojtěch Vyskočil