Audacity.cz/Fórum/Který mikrofon doporučujete na nahrávání podcastu?

Který mikrofon doporučujete na nahrávání podcastu?

Zdravím všechny audio nadšence a podcastové tvůrce! Mám na srdci otázku, která se týká výběru mikrofonu pro nahrávání podcastu. Jsem ve fázi, kdy bych chtěl začít natáčet vlastní podcast a přemýšlím o tom, jaké vybavení by bylo nejlepší. Vím, že je na trhu spousta různých typů mikrofonů, ale nejsem si jistý, co vybrat. Jaký mikrofon je podle vás ideální pro začínající podcastery? Zajímá mě, jestli je lepší investovat do dynamického mikrofonu nebo kondenzátorového? Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů? A co třeba USB versus XLR mikrofony? Mám pocit, že USB mikrofony jsou praktičtější pro začátečníky, ale slyšel jsem, že XLR nabídne lepší kvalitu zvuku. Co si o tom myslíte? Jaké konkrétní modely byste doporučili? Rád bych znal vaše osobní zkušenosti i tipy na to, co se osvědčilo vám. Díky moc předem za jakékoli rady a postřehy – opravdu se snažím vybrat to nejlepší pro svůj projekt!

147 slov
1.5 minut čtení
22. 2. 2024
Jana Kříčková
Jana Kříčková

Takže s mikrofony pro podcasty je to fakt zajímavý. Já bych asi šel do dynamického mikrofonu, protože jsou super na eliminaci okolního hluku, což se hodí, když natáčíš někde, kde to není úplně tichý. Kondenzátorové mikrofony mají krásný zvuk, ale chytají všechno okolo. Pokud jde o USB vs. XLR, tak USB je fakt jednodušší a nemusíš řešit mixážní pult, což je pro začátečníky ideální. Ale XLR ti dá víc možností a lepší kvalitu, když chceš nahrávat víc než jen pár epizod. A co se týče modelů, tak doporučuju třeba Shure SM58 pro dynamiku nebo Audio-Technica AT2020 pro kondenzátor. Oba jsou dost populární a lidi si je chválí. Každopádně záleží na tvých potřebách, takže si to promysli.

116 slov
1.2 minut čtení
20. 7. 2023
Libor Šrámek
Libor Šrámek

Tak hele, na nahrávání podcastu bych doporučil spíš dynamický mikrofon. Jsou odolnější a dobře eliminují okolní hluk, což se hodí, když natáčíš doma nebo v rušným prostředí. Kondenzátorový mikrofony mají lepší citlivost a zvukovou kvalitu, ale potřebuješ na ně klid. Co se týče USB vs XLR, pokud jsi začátečník, tak USB mikrofon jako Blue Yeti je super volba – prostě zapojíš a můžeš nahrávat. XLR mikrofony jako Shure SM7B jsou sice lepší na kvalitu, ale potřebuješ k nim mixážní pult a další vybavení, což může být pro začátek komplikovaný. Takže pokud chceš rychle začít a nemáš moc zkušeností, jdi do něčeho jednoduchýho a funkčního jako ten USB. Pak můžeš v budoucnu přejít na něco lepšího. Toť můj názor.

118 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Rudolf Hruška
Rudolf Hruška