Audacity.cz/Fórum/Jak zbavit místnost ozvěny při nahrávání?

Jak zbavit místnost ozvěny při nahrávání?

Nahrávám doma a mám problém s ozvěnou, která se mi pořád vrací do zvuku. Zkoušel jsem si nastavit mikrofon, ale ozvěna je pořád slyšet a kazí to celkovou kvalitu nahrávky. Izolace místnosti by byla super, ale to je pro mě teď drahé a nemám na to peníze. Chtěl bych se proto zeptat, jestli existují nějaké levnější alternativy, které by mohly pomoci snížit ozvěnu? Zkoušel jsem už i různé polštáře a deky, ale nezdá se mi, že by to fungovalo tak, jak bych chtěl. Možná by pomohly nějaké DIY projekty nebo něco, co bych mohl udělat s běžnými věcmi doma? Mám třeba v plánu zkusit přemístit nábytek nebo něco takového. Co byste doporučili? Jaké máte zkušenosti? Jakým způsobem se dá efektivně snížit odraz zvuku v místnosti bez velkých nákladů? Všechno tipy a triky budou vítané!

134 slov
1.3 minut čtení
27. 11. 2024
Tomáš Roubal
Tomáš Roubal

Zbavit se ozvěny v místnosti bez velkého rozpočtu je docela výzva, ale jde to. Zkus pár jednoduchých triků: přemísti nábytek tak, aby se zvuk odrážel od měkkých povrchů. Místo tvrdých stěn a podlah dej koberce, nebo prostě nějaký starší hadr na zem. Pokud máš možnost, pověs na stěny deky nebo prostě staré oblečení – to dost pomůže. Můžeš zkusit udělat DIY akustické panely z pěnové desky nebo kartonových krabic vyplněných textiliemi, což by mohlo pohlcovat zvuk. Další tip je nahrávat v menším prostoru, třeba v koupelně nebo v komínku, kde je zvuk víc uzavřený. Hlavně se snaž vyhnout prázdným místnostem s hladkými stěnami. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
26. 9. 2024
Viktor Říha
Viktor Říha

Zbavit se ozvěny v místnosti bez velkých výdajů může být oříšek, ale pár tipů mám. Zkus přemístit nábytek, třeba pohovku nebo knihovnu, aby jsi zabránil odrazům zvuku. Taky můžeš pověsit na stěny velké deky, závěsy nebo nějaké koberce, což pomůže zachytit zvuk. Kdybys měl staré matrace nebo polštáře, můžeš s nimi udělat něco jako zvukovou izolaci. Někdo doporučuje i kartony nebo pěnové desky z obchodu, které se dají nalepit na stěny. Zkus možná i různý úhel mikrofonu a vzdálenost, někdy to může udělat velký rozdíl. Pokud máš možnost nahrávat v jiném pokoji, třeba s menšími okny nebo víc nábytkem, může to taky pomoct. Takže kombinuj tyhle věci a uvidíš, co funguje!

111 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Martina Vobořilová
Martina Vobořilová