Audacity.cz/Fórum/Jak přidat efekty jako reverb a delay v Audacity?

Jak přidat efekty jako reverb a delay v Audacity?

Chtěl bych se zeptat, jak přesně přidat zvukové efekty jako reverb a delay do mého projektu v Audacity. Pracoval jsem na nahrávce a mám pocit, že by jí tyto efekty mohly opravdu prospět, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Vím, že Audacity má spoustu různých efektů, ale nějak se v tom ztrácím. Kdyby někdo mohl popsat krok za krokem, co dělat, byl bych moc vděčný. Taky bych ocenil nějaké tipy na to, jak správně nastavit parametry těchto efektů, aby to znělo co nejlépe. Slyšel jsem o tom, že reverb může nahrávku oživit a delay ji může dodat hloubku, ale nevím, jak toho docílit. Mám nahrávku vokálu a chtěl bych ji udělat zajímavější. Jaké jsou nejlepší postupy pro aplikaci těchto efektů? A co třeba s nastavením hlasitosti efektu? Je lepší mít to na vyšší nebo nižší úrovni? Můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2023
Nikola Kroupová
Nikola Kroupová

V Audacity je to docela jednoduchý. Takže, jak přidat reverb a delay: nejdřív si otevři svůj projekt a vyber stopu, na kterou chceš aplikovat efekty. Pak jdi na menu „Efekt“ a najdeš tam „Reverb“ a „Delay“. Když klikneš na Reverb, otevře se ti okno s parametry. Zkus začít s výchozími hodnotami a pak si pohrát s nastavením jako je 'Room Size' a 'Damping'. Měl bys to slyšet hned, jak to změní zvuk.

Co se týče Delay, tam máš také pár možností - zkoušel bych začít s kratšími časy opakování, třeba kolem 200 ms a pak si hrát s úrovní mixu. To ti dá víc hloubky.

Tip k hlasitosti efektů – většinou je lepší mít to na nižší úrovni, aby to nezabíjelo původní zvuk. Můžeš to pak vždycky zvýšit, pokud bude potřeba. A nezapomeň – poslouchej výsledky a přizpůsobuj podle toho! Klíč je experimentovat a najít co ti sedí.

148 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2024
Lukáš Štěpánek
Lukáš Štěpánek

Takže, pokud chceš přidat reverb a delay v Audacity, je to celkem jednoduchý. Otevři svoji nahrávku a vyber ten úsek, na který chceš efekt aplikovat. Pak v horním menu klikni na "Efekty" a najdi "Reverb" nebo "Delay". Načte se ti okno s různýma nastaveníma.

U reverbů si hraj s parametry jako Room size (velikost místnosti) a Damping (útlum), aby ses dostal k zvuku, co se ti líbí. Delay může mít nastavení jako Feedback a Delay time – tady záleží, jak dlouhý echo chceš. Obecně platí, že pro vokály je lepší mít reverb lehčí, aby to nezaplnilo zvuk příliš, tak třeba 20-30 %. U delaye to může být víc, ale opatrně, aby to nezahlušilo hlavní vokál.

A když už máš efekty nastavený, nezapomeň na možnost "Předvést", abys slyšel, jak to zní, než to aplikuješ. Vždycky je dobrý to vyzkoušet na nižší hlasitosti efektu a pak postupně přidávat, protože někdy může být moc efektu až rušivý. Tak hodně štěstí s nahrávkou!

157 slov
1.6 minut čtení
8. 6. 2024
Marie Vacková
Marie Vacková