Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor pro nahrávky vokálů?

Jak nastavit kompresor pro nahrávky vokálů?

Když se chystám nahrávat vokály, vždycky mě trápí, jak správně nastavit kompresor. Mám pocit, že je to klíčové pro konečný zvuk, ale nikdy si nejsem jistý, co všechno správně udělat. Četl jsem různé články a diskuse, ale stejně se mi to zdá jako španělská vesnice. Jaké jsou nejlepší hodnoty pro attack a release? Kolik bych měl nastavit ratio? A co threshold – jak to nastavit, aby to nezničilo dynamiku vokálu? Občas mám pocit, že vokály zní moc zploštěle nebo naopak moc vyčnívají. Zkoušel jsem i různé pluginy a efekty v Audacity, ale pořád nejsem spokojený s výsledkem. Mohli byste mi prosím poradit, jaké techniky nebo postupy používáte při nastavování kompresoru pro nahrávání vokálů? Jaké tipy byste doporučili pro začátečníka? Jaké jsou možné chyby, kterých bych se měl vyvarovat? Budu vděčný za jakoukoli pomoc nebo rady!

135 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2024
Bohuslav Zlámal
Bohuslav Zlámal

Nastavení kompresoru na vokály fakt může bejt oříšek, ale tady je pár věcí, co ti můžou pomoct. Začni s attack kolem 5-10 ms a release dej tak 50-100 ms. To by mělo pomoct udržet vokály přirozený, ale pořád s trochou kontroly. Ratio zkus někde mezi 3:1 a 6:1, to by mělo stačit. Threshold nastav tak, aby se kompresor zapínal jen na ty silnější pasáže, třeba tak -3 dB až -6 dB pod průměrnou úrovní signálu. Snaž se to nepřehnat, jinak budeš mít zplácnutý vokály.

Jako tip – poslouchej celej mix a ne jen vokály samostatně, abys viděl, jak se chovají v kontextu. A možná se vyvaruj přehnanýho nastavení, co ti vezme dynamiku. Měj na paměti, že méně je někdy víc. A než to začneš příliš ladit, zkontroluj si gain staging, aby nebyly signály moc horký. To by mohlo hodně pomoct k lepšímu výsledku.

143 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2024
Karel Novotný
Karel Novotný

O nastavení kompresoru pro vokály je fakt hodně věcí, co si pohlídat. Zkus začít s nastavením ratio kolem 3:1 nebo 4:1, to je takový dobrý střed. Threshold nastavíš tak, aby se kompresor zapínal jen při nejhlasitějších partech, takže si hraj s hodnotou, dokud to nezní přirozeně. Attack bys měl mít kolem 10-30 ms, aby to zachovalo údernost hlasu, a release dej na 50-100 ms, aby to nebylo moc agresivní. Kompresor by měl dodávat váhu bez toho, aby zničil dynamiku, takže si dej pozor na to, jak moc utahuješ. A hodně pomáhá poslouchat a porovnávat – dej si pauzu a pak se k tomu vrať, ať ti to nesplyne v uších. Vyvaruj se taky přílišného komprese, jinak bude vokál znít uměle a vyčerpávající. Měj na paměti, že každý hlas je jiný, takže co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2024
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá