Audacity.cz/Fórum/Jak najdu efekty jako reverb nebo delay v Audacity?

Jak najdu efekty jako reverb nebo delay v Audacity?

Nedávno jsem začal zkoumat Audacity a chtěl bych se zeptat, jak najít efekty jako reverb a delay. Vím, že tyto efekty můžou opravdu vylepšit moje nahrávky a dodat jim na atmosféře, ale musím přiznat, že jsem se v tom programu docela ztratil. Když otevřu Audacity, vidím spoustu funkcí a nástrojů, ale nevím, jak se dostat k těmto konkrétním efektům. Je nějaký jednoduchý způsob, jak je najít? Musím něco stáhnout nebo se dají použít přímo v programu? A co když chci efekt aplikovat na určité části skladby – je to složité? Pokud máte s těmito efekty nějaké zkušenosti nebo tipy, jak je používat efektivně, byl bych moc vděčný za radu. Mám pocit, že když se mi podaří je správně použít, moje hudba bude znít mnohem lépe. Děkuji všem za pomoc!

129 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2022
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát

Když otevřeš Audacity, tak na horní liště najdeš přehledný menu. Tam klikni na "Efekty" – to je místo, kde najdeš všechny možné efekty včetně reverb a delay. Pokud tam reverb nebo delay nevidíš, tak si zkontroluj, jestli máš nejnovější verzi programu. Občas může bejt potřeba stáhnout nějaké pluginy, ale většinou by měly být už ve výchozím nastavení.

Aplikace efektů na určité části zvuku je snadná. Stačí vybrat část nahrávky, na kterou chceš efekt aplikovat, a pak v menu efektů vybrat ten, co chceš použít. Můžeš si i pohrát s nastavením, aby to znělo přesně tak, jak potřebuješ. Takže neboj se experimentovat! S těmi efekty se dá hodně hrát a určitě tvoje nahrávky dostanou nový rozměr.

114 slov
1.1 minut čtení
10. 12. 2021
Lenka Pechová
Lenka Pechová

Jasně, efekty jako reverb a delay v Audacity najdeš docela snadno. Když otevřeš program, podívej se na horní lištu, tam je záložka "Efekty". Klikni na to a uvidíš seznam všech dostupných efektů. Reverb i delay by tam měly být – většinou pod názvem "Reverb" a "Delay". Pokud tam náhodou nejsou, můžeš potřebovat stáhnout nějaké pluginy, ale to není moc častý problém.

Když chceš aplikovat efekt jen na určitou část skladby, stačí vybrat ten úsek pomocí myši. Pak jdeš znovu do "Efekty", vybereš požadovaný efekt a aplikuješ ho jen na tu vybranou část. Můžeš si hrát s nastavením efektu, aby to znělo přesně tak, jak chceš.

Není to žádná věda, chce to trochu zkoušení a praxe, ale uvidíš, že po pár pokusech to zvládneš. Takže hodně štěstí s experimentováním!

126 slov
1.3 minut čtení
31. 8. 2023
Bohuslav Matějka
Bohuslav Matějka