Audacity.cz/Fórum/Jak moc mám nastavit reverb a delay na mých stopách?

Jak moc mám nastavit reverb a delay na mých stopách?

Když se snažím mixovat své nahrávky, často narazím na problém s tím, jak správně nastavit reverb a delay. Často přemýšlím, kolik efektu je ještě akorát, aby to nezaplnilo zvuk a zároveň aby to nedělalo nahrávku příliš suchou. Někdy mám pocit, že je toho moc a jindy zase málo. Jaké jsou ale ty správné hodnoty? Kolik procent reverbu by mělo být na vokálech a kolik na kytarách? A co se týče delaye, má smysl přidávat ho na každou stopu, nebo spíše jen na některé klíčové momenty? Mám používat dlouhý delay nebo krátký pro různé instrumenty? Zkouším různé kombinace a občas si říkám, že je to vše tak složité. Je lepší používat více efektů a udělat zvuk bohatší, nebo se držet spíše jednodušších nastavení? Vždycky mě zajímalo, jestli existují nějaké univerzální tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci pochopit, jak moc reverb a delay použít. Jak to děláte vy? Máte nějaké osvědčené postupy pro mixování? Jak jste začínali s efekty a co vám pomohlo najít ten správný balans?

167 slov
1.7 minut čtení
11. 1. 2025
Štěpán Matoušek
Štěpán Matoušek

Přidávat reverb a delay je vždycky takovej oříšek. Záleží na stylu, co mixuješ. U vokálů většinou stačí kolem 10-20% reverbu, aby to znělo příjemně, ale ne zas moc, aby to nebylo rozmazaný. U kytar můžeš zkusit něco podobnýho, ale klidně i víc, třeba 20-30%. Zkus si hrát s typem reverbu – krátký reverb může udržet zvuk čistější.

Co se delaye týče, záleží na tom, jaký efekt chceš dosáhnout. Můžeš ho použít na důležitý momenty nebo jako podkres pro atmosféru. Krátký delay (např. 1/8 noty) může dodat hloubku bez toho, aby se to rozplizlo. Dlouhý delay je fajn na speciální efekty nebo sóla.

Někdy je lepší jít cestou méně efektů a zaměřit se na kvalitní zvuk jednotlivých stop. Víc vrstev může dělat zvuk bohatší, ale někdy taky víc chaosu. Hlavně se neboj experimentovat! S postupem času a praxí zjistíš, co ti sedí nejvíc.

142 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Simona Horálková
Simona Horálková

Nastavení reverbu a delaye je fakt umění. Když míchám vokály, tak většinou dám kolem 20-30% reverbu, aby to nezaplnilo zvuk, ale zároveň bylo dostatečně prostorový. Na kytarách to můžu vzít klidně víc, třeba 30-40%, záleží na stylu. Delay používám spíš na klíčový momenty nebo na sóla, krátký delay dělá zvuk plnější, zatímco dlouhý může být fajn na atmosféru. Někdy se vyplatí kombinovat efekt na více stopách, ale nenechat to přehnaný, jinak je to pak hrozně přeplácaný. Zkoušej různé nastavení a hlavně poslouchej, co sedí do mixu. Je lepší mít pár dobře nastavených efektů než hromadu, co jen zbytečně zahušťují zvuk. Vždycky jsem si dal za úkol to trochu přehánět s efekty a pak to stáhnout zpět, to pomůže najít ten správnej balans.

122 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha