Audacity.cz/Fórum/Jak opravit pozdější zvukový záznam v Audacity?

Jak opravit pozdější zvukový záznam v Audacity?

Mám takový problém, nedávno jsem nahrával podcast a bohužel se stalo, že zvukový záznam nebyl úplně dokonalý. Některé části jsou rozmazané, objevují se tam i rušivé šumy a celkově to zní dost amatérsky. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád mi přijde, že to není ono. Napadlo mě, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak to opravit v Audacity. Hledal jsem nějaké tutoriály, ale většina z nich je dost složitá a já bych rád našel něco rychlého a efektivního. Mám na mysli třeba úpravu frekvencí nebo odstranění šumu, ale nevím, jak na to. Jaké nástroje bych měl použít? Vím, že Audacity má hodně možností, ale někdy se v tom ztratím. Možná někdo z vás má zkušenosti s tím, jak vyčistit zvukový záznam po nahrávání? Měl bych se zaměřit na nějaké konkrétní efekty nebo filtry? Rád bych slyšel vaše tipy a triky, jak udělat můj zvukový záznam co nejlepší bez toho, abych strávil hodiny učením se složitých technik. Díky moc!

157 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2022
Rudolf Zich
Rudolf Zich

K opravě zvukového záznamu v Audacity máš několik možností, co se týče šumu a rozmazaného zvuku. Začni tím, že vybereš část nahrávky, kde je slyšet šum, pak jdi na Efekty > Odstranit šum. Tam si uděláš profil šumu a pak aplikuješ na celou nahrávku. To by mělo ulevit od nežádoucích zvuků.

Další věc, co může pomoct, je použití kompresoru. Ten ti vyrovná hlasitost a dodá na síle, což může zlepšit celkový pocit ze zvuku. Dále se podívej na ekvalizér (Efekty > Ekvalizér), kde si můžeš pohrát s frekvencemi - zvýšení basů nebo výšek může zvuk prosvětlit a udělat ho příjemnějším.

Pokud máš nějaké konkrétní místa, kde to zní blbě, neváhej je oříznout nebo upravit individuálně. A na závěr nezapomeň nahrávku exportovat jako WAV nebo MP3, aby se ti všechny úpravy uložily. Není to nic složitého, jen si hraj s těmi efekty a uvidíš, co ti vyhovuje.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 9. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Zkus odstranit šum pomocí efektu "Noise Reduction". Označ si část, kde slyšíš jen šum, pak jdi na Efekty > Noise Reduction a dej „Get Noise Profile“. Potom označ celej záznam a znovu otevři Noise Reduction, nastav hodnoty a aplikuju to. Pokud máš rozmazaný části, můžeš zkusit EQ (Equalization) – uprav frekvence, co ti tam vadí, třeba sniž bassy nebo zvýš výšky. Taky se podívej na kompresi, ta ti pomůže vyrovnat hlasitost a udělat to dynamičtější. Na závěr můžeš přidat reverb, aby to znělo víc živě. To by mělo pomoct! A nezapomeň si vše ukládat pod jiným názvem, kdybys chtěl vrátit zpět.

101 slov
1 minut čtení
25. 12. 2023
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý