Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky pomocí Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky pomocí Audacity?

Mám nahrávku, kterou jsem udělal a bohužel je tam docela dost šumu. Zkoušel jsem to nějak upravit, ale výsledky nejsou moc uspokojivé. Vím, že Audacity je skvělý nástroj pro úpravu zvuku, ale prostě nevím, jak na to. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, jak efektivně odstranit šum z nahrávky pomocí tohoto programu? Rád bych měl jasnější a čistší zvuk bez rušivých elementů. Už jsem slyšel o různých funkcích a efektech, ale nejsem si jistý, jak je správně použít. Měl by někdo nějaký tip nebo krok za krokem návod, jak na to? Mě zajímá hlavně to, jestli je potřeba něco konkrétního nastavit před tím, než začnu s odstraněním šumu. A co třeba, když už mám nahrávku hotovou, je možné ji nějakým způsobem "vyčistit" i dodatečně? Jaké jsou nejlepší postupy a na co si dát pozor? Rád bych si ušetřil čas a udělal to co nejefektivněji. Děkuju moc za rady!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 6. 2022
Vladimíra Bártová
Vladimíra Bártová

Když chceš odstranit šum v Audacity, tak je to celkem jednoduchý proces. Nejdřív si najdi část nahrávky, kde je jen šum (nikde žádný hlas nebo zvuk). Označ ji myší a pak jdi na menu Efekty > Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co má odstranit.

Pak označ celou nahrávku (CTRL+A) a znovu otevři to stejné menu, vyber "Odstranit šum". Tady si můžeš nastavit, jak moc chceš šum potlačit – většinou se to pohybuje mezi 12-24 dB. Můžeš taky zkusit nastavovat frekvenční rozsah, pokud víš, co děláš.

Po aplikaci efektu si poslechni, jak to vyšlo. Někdy to může znít trochu uměle, tak se neboj experimentovat s různými hodnotami. Když to bude moc rušit, můžeš to vrátit zpátky pomocí CTRL+Z. A jo, nezapomeň si udělat zálohu nahrávky, než začneš s úpravama – nikdy nevíš!

Pro dodatečné úpravy můžeš ještě zkusit EQ nebo kompresor, ale základní odstranění šumu by mělo pomoct hodně.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 7. 2024
Daniel Vlk
Daniel Vlk

Odstranění šumu v Audacity není žádná věda, ale chce to trochu cviku. Nejprve si otevři nahrávku a najdi část, kde je slyšet jen šum – třeba když nikdo nemluví. Označ tu část myší a pak jdi do menu Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na tlačítko "Získat vzorek šumu". To Audacity naučí, co má považovat za šum.

Pak označ celou nahrávku nebo její část, kterou chceš vyčistit, znovu jdi do "Odstranit šum" a tentokrát nastav parametry, jako je míra redukce šumu. Zkus to nejdřív na nižší hodnoty a pak si poslechni, jak to zní. Někdy je dobrý i použít Kompresor nebo Equalizér po odstranění šumu, aby se zvuk ještě vylepšil.

Dávej pozor, abys to s odstraněním šumu nepřehnal, jinak ti to může udělat zvuk takový umělý nebo plechový. A nezapomeň si nahrávku před úpravami vytvořit zálohu, kdyby něco nevyšlo.

Pokud už máš hotovou nahrávku, tak stejně můžeš použít ten samý postup. Někdy pomůže i vybrat jen určité pasáže s problémovým zvukem a aplikovat redukci šumu na ně. Hodně štěstí!

166 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2025
Ivana Beranová
Ivana Beranová