Kdy použít WAV místo MP3?
Nedávno jsem se začal více zajímat o zpracování zvuku a narazil jsem na otázku, kdy je vlastně lepší použít WAV formát namísto MP3. Zjistil jsem, že WAV je bezztrátový formát, zatímco MP3 je ztrátový a to mě přivedlo k zamyšlení nad tím, jestli je nějaká situace, kdy by měl člověk zvolit WAV místo MP3. Myslím, že pro domácí nahrávky a různé projekty by mohlo být praktické mít audio v lepší kvalitě, ale na druhou stranu MP3 je menší a snáze se sdílí. Je to pro různé účely jako třeba podcasting nebo hudební produkci důležité? A co kvalita zvuku? Narazil jsem na názory, že při úpravách a mixování by měl člověk preferovat WAV, ale jak je to s konečným exportem? Je MP3 dostatečné pro většinu situací nebo by se měli lidé snažit uchovávat originální nahrávky ve WAV pro budoucnost? Co vy na to? Kdy byste vy osobně zvolili WAV a kdy raději MP3? Jaké máte zkušenosti s těmito formáty? Zajímalo by mě také, jestli hraje roli typ projektu nebo platforma, na které se audio přehrává. Předem díky za vaše názory!