Audacity.cz/Fórum/Jaký zvukový formát je nejlepší pro nahrávání hudby?

Jaký zvukový formát je nejlepší pro nahrávání hudby?

Když se člověk pustí do nahrávání vlastní hudby, často se potýká s otázkou, jaký zvukový formát je vlastně ten pravý. Už jsem zkoušel několik různých formátů, ale stále nevím, co je pro nahrávání to nejlepší. Mám na mysli různé možnosti jako WAV, MP3, FLAC a další. Vím, že každé z těchto formátů má své výhody a nevýhody, ale jaký bych měl zvolit, aby byla kvalita co nejvyšší? Je lepší mít větší soubory s vyšší kvalitou zvuku nebo se spokojit s menšími soubory za cenu nižší kvality? Co třeba při poslechu na různých typech zařízení? Myslím na to třeba při přehrávání ve sluchátkách versus reproduktorech. Jak to vlastně funguje s kompresí u MP3? Nechci přijít o detaily v nahrávce a zároveň se obávat toho, že mi zaplní všechny harddisky. Když už se do toho pouštím, zajímá mě také, jestli existují nějaké standardy v hudebním průmyslu, které bych měl mít na paměti. Takže – jaký zvukový formát byste doporučili a proč? Jaké jsou vaše zkušenosti? Jsem opravdu zvědavý na názory ostatních, protože chci začít nahrávat kvalitní hudbu a neudělat žádnou chybu na začátku.

181 slov
1.8 minut čtení
28. 7. 2024
Kristýna Čermáková
Kristýna Čermáková

Když nahráváš hudbu, určitě bys měl jít do formátu WAV nebo FLAC, pokud ti jde o kvalitu. Tyhle formáty jsou bezztrátové, takže zachovávají všechny detaily a nuance tvé nahrávky. MP3 je sice super na úsporu místa, ale kvůli kompresi ztrácíš spoustu informací a zvuk může znít plochě. To se zvlášť pozná na lepších sluchátkách nebo reproduktorech.

Pokud plánuješ hudbu vydávat, tak WAV a FLAC jsou prostě standard v hudebním průmyslu. Na finální mixy to chce nejvyšší kvalitu, a pak si můžeš udělat MP3 verze pro poslech na mobilu nebo jiných zařízeních. Mysli na to, že s kvalitnějšími soubory ti zabere víc místa na disku, ale když už se do toho pouštíš, tak to za to stojí.

Takže shrnuto: nahrávej ve WAV nebo FLAC a MP3 použij jenom na distribuci. Kvalita zvuku se fakt vyplatí.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2024
Nikola Kroupová
Nikola Kroupová

Takhle, pro nahrávání hudby je nejlepší použít WAV nebo FLAC. Tyhle formáty jsou bezztrátové, takže ti zachovají všechno detaily, co v nahrávce máš. MP3 sice šetří místo, ale komprimuje zvuk a můžeš ztratit hodně kvality, zvlášť pokud použiješ nižší bitrate. To se pak projeví na reproduktorech nebo sluchátkách – špatně udělaný MP3 bude znít blbě na kvalitní výbavě.

Když nahráváš, radši si uchovej ty větší soubory (WAV/FLAC) na harddisku a pak si udělej MP3 verze pro běžný poslech. V hudebním průmyslu se často používá 24-bit/96kHz pro nahrávky, což je skvělý standard. Ale zase záleží na tom, co chceš dosáhnout. Takže shrnuto: pokud chceš kvalitu, jdi do WAV nebo FLAC a MP3 nech na finální verze pro posluchače.

116 slov
1.2 minut čtení
30. 9. 2024
Filip Havel
Filip Havel