Audacity.cz/Fórum/Jaký formát je nejlepší pro digitalizaci vinylových desek?

Jaký formát je nejlepší pro digitalizaci vinylových desek?

Zdravím všechny milovníky hudby a vinylů! Mám takový dotaz ohledně digitalizace vinylových desek. Jsem nadšený sběratel a chci začít převádět své oblíbené LP do digitální podoby, abych si je mohl užívat na různých zařízeních a třeba i na cestách. Jenže teď přemýšlím, jaký formát zvuku je vlastně nejlepší pro tuhle digitalizaci. Je lepší jít do WAV, FLAC nebo třeba MP3? Nebo snad existuje ještě něco jiného, co bych měl zvážit? Zajímá mě i kvalita zvuku, protože chci zachovat co nejvíc z toho kouzla vinylu. Jaké máte zkušenosti? Dáváte přednost bezztrátovým formátům nebo vám nevadí ztráty při kompresi? A co nastavení v programů, jako je Audacity, máte nějaké tipy na ideální vzorkovací frekvenci nebo bitovou hloubku? Chtěl bych, aby výsledek zněl co nejlépe, ale zároveň mi záleží na tom, aby to nebylo moc komplikované a časově náročné. Co byste doporučili jako nejlepší praxi pro digitalizaci vinylů? Jak se vy osobně k tomu stavíte? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

158 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Radek Trnka
Radek Trnka

Takže, co se týče digitalizace vinylů, určitě doporučuji jít do bezztrátového formátu, jako je FLAC nebo WAV. FLAC má tu výhodu, že ti šetří místo na disku a přitom zachovává kvalitu. WAV je super, ale zabere víc místa. MP3 je fajn pro mobilní zařízení, ale ztrácíš tím hodně detailů, takže pokud ti jde o kvalitu zvuku, tak to moc nedoporučuju.

Pokud jde o nastavení v Audacity, tak vzorkovací frekvenci dej aspoň 48 kHz a bitovou hloubku aspoň 24 bitů. To ti dá dost prostoru pro úpravy a zachová to víc detailů. Pak už jen stačí projít desku, udělat si pár úprav a můžeš to mít hotové.

Celkově bych řekl, že FLAC je asi nejlepší cesta, pokud chceš kombinaci kvality a rozumné velikosti souborů. Tak hodně štěstí s digitalizací!

127 slov
1.3 minut čtení
2. 10. 2024
Filip Jedlička
Filip Jedlička

Takže, co se týče digitalizace vinylů, já bych šel rozhodně do bezztrátového formátu, takže FLAC je super volba. Zachová ti kvalitu zvuku, což je důležité, když chceš mít ten pravý zážitek z vinylu. WAV je taky fajn, ale zabere víc místa na disku a myslím, že FLAC je takový nejlepší kompromis.

Pokud jde o MP3, tak to je spíš pro ty, co chtějí ušetřit místo. Ztráta kvality tam je a pokud jsi vášnivý sběratel, asi by tě to mohlo mrzet.

Nastavení v Audacity doporučuji vzorkovací frekvenci minimálně 24/96 kHz a bitovou hloubku 24 bitů. Je to časově náročné, ale výsledek za to stojí. Nezapomeň si předtím vyčistit desku a nastavit pořádně gramofon.

Celkově je to o tom najít rovnováhu mezi kvalitou a praktičností. Hlavně si užij ten proces! Ve finále se ti vyplatí udělat si to pořádně.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl