Audacity.cz/Fórum/Který plugin je nejlepší na odstranění šumu?

Který plugin je nejlepší na odstranění šumu?

Zdravím všechny audio nadšence! Už nějakou dobu se pokouším vylepšit kvalitu svých nahrávek, ale jeden problém mi stále dělá vrásky – šum. Ať už je to šum pozadí z mikrofonu, nebo nějaké rušivé zvuky v nahrávce, prostě to tam nechci. Proto bych se rád zeptal, jestli někdo z vás má nějaké zkušenosti s různými pluginy na odstranění šumu. Vím, že jich je na trhu spousta a každému vyhovuje něco jiného, ale zajímalo by mě, který plugin považujete za nejlepší a proč. Máte nějaké tipy na konkrétní pluginy, které se osvědčily při práci v Audacity? Rád bych věděl víc o tom, jaký mají uživatelský interface, zda jsou snadné na použití a jak dobře fungují při odstraňování šumu. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké rady ohledně nastavení těchto pluginů a jestli existují i nějaké bezplatné alternativy k těm placeným. Děkuji za jakékoliv tipy a doporučení!

144 slov
1.4 minut čtení
21. 9. 2021
Jaroslava Havelková
Jaroslava Havelková

Pokud hledáš pluginy na odstranění šumu, tak bych doporučil zkusit třeba ReaFIR od Cockos. Je to součást Reaperu, ale dá se použít i v Audacity. Mám s ním dobré zkušenosti, hlavně je zdarma a jeho UI není zas tak složité. Když si nastavíš parametrický EQ, tak dokážeš docela dobře potlačit nežádoucí frekvence. Pak je tu ještě Izotope RX, což je placený, ale fakt účinný. Ten umí odstranit šum hodně precizně, ale má to své mouchy – je dost komplikovaný a drahý. Mně se osvědčilo vždycky udělat nějakou malou ukázku a testovat různá nastavení. Co se týče bezplatných alternativ, zkus Noise Gate efekt v Audacity nebo Auditory Noise Reduction – není to dokonalé, ale lepší než nic. Každopádně experimentuj a sleduj, co dělá tvému zvuku nejlepší službu.

126 slov
1.3 minut čtení
27. 10. 2024
Martina Kříčková
Martina Kříčková

Zbavit se šumu v nahrávkách je fakt oříšek. Mně se osvědčil plugin ReaFIR od společnosti Cockos, což je součástí Reaperu, ale dá se použít i v jiných DAW jako Audacity. Má fajn možnosti pro odstranění šumu a je zdarma. Musíš si s tím trošku pohrát, ale když nastavíš správně frekvence, dá to docela dobrou práci. Pak je tu i iZotope RX, což je placený plugin, ale to už je level, co se šumu týče, hodně silný. U něj si můžeš vybrat různé profily na odstranění šumu a i uživatelské rozhraní je dost intuitivní. Co se bezplatných alternativ týče, zkuste třeba Audacity's Noise Reduction efekt. Je to jednoduché a dává to nějaký výsledek, ale chce to dobré nastavení. Hlavně nezapomeňte na to nahrát vzorový úsek bez zvuku, to vám pak pomůže nastavit parametry pro odstranění šumu. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
4. 3. 2022
Ivana Havelková
Ivana Havelková