Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší pro vícestopé nahrávání?

Jaké mikrofony jsou nejlepší pro vícestopé nahrávání?

V poslední době se věnuji nahrávání hudby a rád bych se zeptal, jaké mikrofony by byly nejvhodnější pro vícestopé nahrávání. Už jsem zkoušel pár levnějších variant, ale mám pocit, že mi kvalita zvuku, hlavně při vrstvení různých stop, trochu pokulhává. Zajímá mě, jestli je lepší investovat do dynamických mikrofonů nebo kondenzátorových, případně jak moc rozdíl v kvalitě udělá použití různých typů mikrofonů na vokály versus nástroje. Mám v plánu nahrávat jak zpěv, tak kytaru a bicí, tak bych chtěl i rady ohledně směrovosti mikrofonu. Je lepší mít víc mikrofonů na jednotlivé stopy, nebo stačí jeden kvalitní a pak to dodatečně upravit ve studiu? Jak moc se vyplatí investovat do dražších modelů od renomovaných značek? A co třeba USB mikrofony? Je to dobrá volba, nebo bych měl raději jít do klasického XLR řešení? Vím, že každý má trochu jiný názor a zkušenosti, tak bych rád slyšel názory a doporučení od vás. Jaký mikrofon byste doporučili pro začátečníka, který chce dosáhnout co nejlepšího zvuku bez toho, aby musel utratit celou výplatu? Každý tip bude vítaný!

173 slov
1.7 minut čtení
2. 5. 2024
František Vojtěch
František Vojtěch

Když se bavíme o vícestopém nahrávání, tak to chce fakt rozmyslet, co plánuješ nahrávat. Dynamické mikrofony jsou super na bicí a kytary, protože jsou odolné a snesou vyšší hladiny zvuku. Ale pokud jde o zpěv, tady bych šel do kondenzátorových mikrofonů – ty chytí víc detailů a mají lepší frekvenční rozsah. Směrovost je taky důležitá, využij kardioidní mikrofony na vokály, abys vyloučil okolní šum. Více mikrofonů na jednotlivé stopy je ideální, ale pokud máš kvalitní jeden mikrofon, dá se s tím taky hodně udělat při postprodukci. Co se týče USB mikrofonů, ty jsou fajn pro začátečníky a pohodlné, ale XLR řešení ti dodá víc flexibility a lepší kvalitu zvuku. Pokud chceš investovat do kvalitního zvuku, tak se podívej po značkách jako Shure nebo AKG – i levnější modely od nich jsou skvělé. Takže za mě doporučuju investovat do pár dobrých mikrofonů, uvidíš ten rozdíl. Hlavně se neboj experimentovat! Tak hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Elena Vlčková
Elena Vlčková

Takže, pokud jde o vícestopé nahrávání, kondenzátorový mikrofon je obecně lepší volba, protože má širší frekvenční rozsah a zachytí víc detailů, což je super pro zpěv a akustické nástroje. Dynamické mikrofony jsou fajn na bicí nebo kytary, když jde o vyšší hlasitost, ale u vokálů bych šel spíš do kondenzátoru. Co se týče směrovosti, cardioid je nejlepší na izolaci zvuku z předu, což ti pomůže s odhlučněním okolí. Mít několik mikrofonů na různé stopy je ideální, ale jeden kvalitní může taky stačit, zvlášť když máš dobrou postprodukci. Drahé mikrofony od známých značek určitě udělají rozdíl v kvalitě zvuku, ale za začátek můžeš zkusit něco jako Audio-Technica AT2020 nebo Shure SM57/58, co jsou cenově dostupné a kvalitní volby. USB mikrofony jsou pohodlný, zvlášť pro začátečníky, ale XLR ti dá víc flexibility a kvality do budoucna, takže pokud to myslíš vážně, jdi do XLR. "Dobrý" zvuk není jen o mikrofonu, ale taky o akustice prostoru a dalších faktorech. Hlavně experimentuj a najdi si to svoje.

163 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Adéla Sládková
Adéla Sládková