Audacity.cz/Fórum/Jak efektivně mixovat hudbu s mluveným slovem v Audacity?

Jak efektivně mixovat hudbu s mluveným slovem v Audacity?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaký je nejlepší způsob, jak mixovat hudbu s mluveným slovem v programu Audacity. Mám pár nahrávek, které chci zkombinovat s pozadím, ale nevím, jak správně nastavit úroveň hlasitosti a efektů, aby to znělo profesionálně. Zkoušel jsem už pár věcí, jako třeba změnit úroveň hlasitosti jednotlivých stop, ale stejně mi to přijde pořád nějaké nevyvážené. Myslíte, že je lepší začít s mluveným slovem a pak přidat hudbu, nebo naopak? Jaké efekty byste doporučili použít pro lepší zvuk? Někdo mi říkal o kompresi a EQ, ale nejsem si tím jistý. Také by mě zajímalo, jak správně použít fade in a fade out pro plynulé přechody mezi mluveným slovem a hudbou. Taky jsem slyšel o různých formátech exportu, který by byl nejlepší pro podcasty nebo videa? Pokud máte nějaké tipy nebo návody, jak to udělat co nejlépe, byl bych moc vděčný. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
27. 10. 2024
Jan Pecka
Jan Pecka

Mixování mluveného slova s hudbou v Audacity není zas tak složitý proces, ale chce to trochu cviku. Začněte tím, že nahrávku mluveného slova umístíte na jednu stopu a hudbu na druhou. Pak nastavte úroveň hlasitosti pro mluvené slovo tak, aby bylo jasně slyšet, ale ne moc nahlas – ideálně něco mezi -6 dB a -12 dB. Můžete použít kompresi na mluvený projev, aby se vyrovnaly výšky a hloubky a znělo to víc „profesionálně“. EQ je taky fajn – zkuste ubrat nějaké nízké frekvence (pod 100 Hz), aby se předešlo zahlcení zvuku.

Co se týče fade in a fade out, tak na začátku stop s hudbou dejte jemný fade in a na konci fade out, aby to nebylo tak náhlé. Tohle hodně pomůže.

Když exportujete, doporučuji WAV pro nejlepší kvalitu, ale pokud potřebujete menší soubor, tak MP3 s bitrate 128 kbps nebo vyšším by měl stačit pro podcasty. Hlavně hodně experimentujte s různými úrovněmi a efekty, dokud nenajdete to pravé. Hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Milan Zlámal
Milan Zlámal

Mixování mluveného slova s hudbou v Audacity může být trochu art, ale pár tipů ti může pomoct. Začni tak, že nahráš mluvené slovo a pak k tomu přidáš hudbu. U mluveného slova se snaž o nějakej lehkej kompresor, aby se vyrovnala hlasitost a znělo to hladčeji. EQ taky moc pomůže – zkus ubrat nízké frekvence, aby to nebylo moc "bubnové" a zvýšit střední frekvence, kde je většina lidského hlasu.

Když máš všechno hotový, hraj si s úrovněma hlasitosti – mluvený slovo by mělo být dominantní, tak na něj dej větší hlasitost než na hudbu. Fade in a fade out se dají snadno udělat pomocí efektů v Audacity – prostě označ část zvuku a pak použij Fade In nebo Fade Out.

Pro export doporučuju MP3, je to standard pro podcasty a videa. Nezapomeň nastavit bitrate na 192 kbps nebo víc pro lepší kvalitu. Takže zkoušej, experimentuj a uvidíš, co ti sedne!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 5. 2023
František Prokop
František Prokop