Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít AI k úpravě zvuku v Audacity?

Jak mohu použít AI k úpravě zvuku v Audacity?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl využít umělou inteligenci při úpravě zvuku v Audacity. Zajímá mě, jestli existují nějaké pluginy nebo nástroje, které by mohly zlepšit kvalitu zvuku, odstranit šum nebo dokonce automatizovat některé procesy úpravy zvuku pomocí AI. Slyšel jsem o různých programech, které používají strojové učení na analýzu a zpracování zvuku, ale nevím, jak je integrovat do Audacity. Mám také obavy o kompatibilitu a to, jestli by to bylo složité na nastavení. Chtěl bych vědět, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto tématem. Jaké konkrétní nástroje byste doporučili? Je možné použít AI ke zlepšení hlasových záznamů nebo k úpravě hudby? Vím, že Audacity je skvělý nástroj na úpravu audia zdarma, ale chtěl bych posunout své dovednosti na další úroveň a využít možnosti AI. Jak začít a co všechno je možné? Děkuju za každou radu!

137 slov
1.4 minut čtení
21. 5. 2024
Alois Janků
Alois Janků

No, tak já zkusím pár tipů. V Audacity se moc AI pluginů přímo nenajde, ale můžeš použít externí nástroje, co ti pak umoří šum nebo zlepší kvalitu zvuku. Třeba RX od iZotope je super, má funkce na odstranění šumu a opravování zvuku, ale to už je placené. Jinak se dají najít free alternativy, jako třeba Acon Digital nebo Audacity Noise Reduction, co ti trošku pomůžou.

Můžeš zkusit i online služby jako LANDR nebo Auphonic, které využívají AI na mastering a úpravu zvuku. Pak si to stačí stáhnout a naimportovat do Audacity.

Nastavení je většinou jednoduchý, pokud to umíš trošku ovládat. Jen se připrav na to, že některý pluginy můžou mít jiný požadavky na systém. Takže se podívej na compatibilitu předem. No a pokud chceš vylepšit hlasový záznamy nebo přidat efekty k hudbě, tak tyhle nástroje ti určitě pomůžou. Měj trpělivost a experimentuj!

142 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Jana Němcová
Jana Němcová

Použití AI na úpravu zvuku v Audacity je zajímavé téma. I když Audacity samo o sobě nemá zabudované nástroje s AI, můžeš využít externí pluginy a aplikace, které pak importuješ do Audacity. Například, pokud hledáš odstranění šumu, můžeš zkusit software jako iZotope RX, což je skvělý prorestor a dokáže hodně věcí automatizovat. Další možností jsou různé VST pluginy, které mohou mít strojové učení pro vylepšení zvuku. Zkus třeba Soothe nebo Accusonus ERA – ty dělají zázraky s hlasem a šumem. Co se týče integrace, většina pluginů by měla fungovat bez problémů, stačí je nainstalovat a načíst v Audacity. Je to fakt jednoduchý proces. Takže přehodnoť co potřebuješ zlepšit a hledej ty správné nástroje! Můžeš se dostat k fakt dobrým výsledkům i bez toho, abys musel platit za drahé softwary.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 3. 2023
Simona Vondrová
Simona Vondrová