Audacity.cz/Fórum/Jak na různé zvukové efekty v Audacity pro lepší podcast?

Jak na různé zvukové efekty v Audacity pro lepší podcast?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mohu použít různé zvukové efekty v Audacity, abych zlepšil kvalitu svého podcastu. Zkoušel jsem už pár základních věcí, jako je úprava hlasitosti a nějaké ty filtry, ale přijde mi, že by to chtělo něco víc. Slyšel jsem, že Audacity má spoustu efektů, jako jsou reverb, echo nebo dokonce i distorze, ale nejsem si jistý, jak je správně aplikovat a jestli se hodí pro všechny typy podcastů. Jaké efekty byste doporučili pro různá témata? Mám na mysli třeba rozhovory s hosty nebo i příběhy a to vyprávění. Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak efekty kombinovat, aby to znělo profesionálně a přitom ne příliš přeplácané. A co třeba úprava pozadí – jak odstranit šum nebo nežádoucí zvuky? Jaké pluginy jsou nejlepší pro tyto účely? Předem díky za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2024
Elena Vlčková
Elena Vlčková

Používání efektů v Audacity může fakt dost vylepšit zvuk tvého podcastu. Základ je odstranit šum, což uděláš přes funkci Noise Reduction. Nahrál jsi kus ticha, ten vybereš a pak použiješ na celou stopu. Další tipy jsou reverb a echo – ty můžeš použít na příběhy nebo dramatické pasáže, ale opatrně, ať to nepřehnáš. U rozhovorů je lepší držet to čistý a přirozený. Takže nějaký lehký kompresor na vyrovnání hlasitosti určitě doporučuji.

Co se týče pluginů, zkusi třeba i Zynaptiq Unveil pro odstranění šumu nebo i Audacity’s built-in Equalization pro doladění frekvencí. Kombinuj efekty s citem, třeba mírný reverb plus komprese, ale moc to nepřeháněj. Zkus si hrát s různými nastaveními a poslouchej, co funguje nejlíp pro tvůj styl. A nezapomeň, že méně je někdy víc.

124 slov
1.2 minut čtení
15. 9. 2024
Kristýna Pánková
Kristýna Pánková

Když jde o zvukový design v Audacity pro podcasty, tak určitě máš pravdu, že efekty jako reverb nebo echo můžou přidat na atmosféře. U rozhovorů s hosty bych dal pozor na to, abys nepoužíval moc efektů, aby to neznělo uměle. Třeba lehký reverb může být fajn pro dodání hloubky, ale hodně opatrně. Při storytellingu můžeš experimentovat s echom a různýma filtrama, to pak zní víc dramaticky.

Co se týče odstraňování šumu, tak doporučuju použít Noise Reduction, který je přímo v Audacity. Nahraj nějaký kousek, kde je jen pozadí bez mluvení a pak si to vezmi jako vzor pro odstranění šumu. Někdy pomůže i Compressor pro vyrovnání hlasitosti.

Pokud chceš víc efektů, tak se podívej na pluginy jako Reaper's ReaPlugs nebo i VST pluginy, co jsou zdarma. Můžeš s nimi dělat zajímavé věci. Kombinace efektů by měla být decentní – radši míň než víc, jinak ti to všecko splyne dohromady a bude to znít jako blázinec.

Zkrátka experimentuj, ale pamatuj, že jasnost a srozumitelnost jsou klíčový. Drž všecko jednoduchý a soustřeď se na ten obsah.

171 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Vladimíra Eliášová
Vladimíra Eliášová