Audacity.cz/Fórum/Můžu automatizovat odstranění šumu pomocí skriptu v Audacity?

Můžu automatizovat odstranění šumu pomocí skriptu v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Pracuji hodně se zvukem v Audacity a docela často potřebuji odstranit šum z nahrávek. Vím, že existuje možnost ručního odstranění šumu, což je super, ale někdy mám takové množství zvukových souborů, že je to jednoduše neefektivní a zabere mi to hromadu času. Napadlo mě, jestli by nebyla nějaká možnost, jak tento proces zautomatizovat. Slyšel jsem, že Audacity dokáže pracovat s určitými skripty, ale nejsem si jistý, jak to funguje. Mohu vytvořit skript, který by mi pomohl s automatickým odstraněním šumu? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenost s tímto tématem? Jaké jsou možnosti automatizace v Audacity? Měl bych se podívat na nějaké konkrétní pluginy nebo funkce? Jaký je vůbec postup, pokud bych chtěl napsat vlastní skript pro tyto účely? Odpovědi na tyto otázky by mi moc pomohly! Děkuji předem za všechny tipy a rady.

150 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková

Automatizace odstranění šumu v Audacity je určitě možná, i když to není úplně jednoduchý úkol. Můžeš použít funkci "Makra", což je vlastně takový skriptovací systém, který ti umožní seskupit víc různých procesů a spustit je najednou. Tím pádem můžeš vytvořit makro, které by zahrnovalo odstranění šumu a další efekty, které používáš často.

Nejdřív si vytvoř vzorový zvuk, který má šum, a udělej na něm všechny úpravy ručně, co chceš mít v makru. Pak jdi do menu "Tools" a vyber "Macros". Tady si můžeš vytvořit nový makro skript. Přidej do něj všechny potřebné akce jako "Noise Reduction" a nastav nějaké parametry podle toho, co ti vyhovuje.

Pokud chceš zpracovat víc souborů najednou, můžeš pak použít funkci "Apply Macro to Files" a vybrat si složku se soubory, které chceš zpracovat. Je to celkem rychlé a ušetří ti to čas.

Pokud bys chtěl jít ještě dál a programovat něco složitějšího, Audacity podporuje i Nyquist skripty, což je programovací jazyk zaměřený na zvuk. To už ale chce trošku víc znalostí. Takže začni s makry a když ti to nebude stačit, můžeš se podívat po něčem víc custom.

Držím palce!

181 slov
1.8 minut čtení
7. 2. 2025
Jarmila Macková
Jarmila Macková

Je to možný, ale chce to trošku víc zapálení. Audacity má funkci pro skriptování přes Nyquist, což je jazyk, kterej se dá použít k automatizaci různých úkolů. Můžeš napsat skript, kterej ti udělá odstranění šumu v několika krocích bez toho, abys musel všechno dělat ručně.

Začni s tím, že si zpracuješ nějaký základní skript pro odstranění šumu. Budeš potřebovat vzorový úsek, kde je jenom šum, aby si Audacity mohlo vytvořit profil šumu. Pak jednoduše aplikuješ tento profil na všechny svoje nahrávky. Zkus si najít nějaké tutorialy na YouTube nebo na fórech o Audacity, kde lidi sdílejí svoje skripty a postupy.

Pokud nemáš žádné zkušenosti se skriptováním, tak to může být trochu náročnější, ale jakmile se do toho dostaneš, tak uvidíš, jak ti to ušetří čas. Taky můžeš kouknout po nějakých pluginech, třeba tam najdeš něco hotového. V každém případě se neboj experimentovat a zkoušet to! Tak hodně štěstí!

146 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Jan Čermák
Jan Čermák