Audacity.cz/Fórum/Co bych měl zvážit při výběru mikrofonu pro podcast?

Co bych měl zvážit při výběru mikrofonu pro podcast?

Když si člověk chce pořídit mikrofon na podcasting, je toho tolik, co je třeba vzít v úvahu. Jaký typ mikrofonu by byl nejlepší? Rozhodovat se mezi USB a XLR mikrofony, to není vůbec jednoduché. Je lepší mít nějaký levnější variantu na začátek, nebo se rovnou vrhnout na něco kvalitnějšího? Potřebuju mikrofon s kondenzátorovou technologií, nebo stačí dynamický? A co polarita? Co to vlastně znamená a jak to ovlivňuje zvuk? Zajímá mě také, jak důležitá je citlivost mikrofonu. Mám se zaměřit na to, jak dobře zachytává hlasy z různých vzdáleností? Jak to funguje v praxi, když jsem s někým ve studiu a mluvíme k sobě? Jak moc by měl být mikrofon odolný vůči šumu a okolnímu rušení? Měl bych investovat do pop filtru nebo nějakého stojanu, abych eliminoval nežádoucí zvuky? Co když natáčím venku? Vydrží ten mikrofon i za špatných podmínek? Jaký má smysl mít dodatečné vybavení jako mixážní pult nebo audio interface? To všechno mě trápí a chtěl bych poprosit o rady od těch, kteří už mají zkušenosti s výběrem mikrofonu pro podcasting. Jaké jsou vaše tipy a co byste mi doporučili?

182 slov
1.8 minut čtení
26. 10. 2024
Robert Blažek

Takže, když vybíráš mikrofon na podcast, je fakt dobrý si ujasnit pár věcí. Prvně, USB mikrofony jsou super pro začátečníky, protože se snadno připojí k počítači a většinou mají slušnou kvalitu. Pokud ale plánuješ to vzít vážněji, XLR mikrofony ti dají víc možností a lepší zvuk. Co se týče typu mikrofonu, dynamický je fajn pro hluklejší prostředí, zatímco kondenzátorový je citlivější a zachytí víc detailů, ale musíš dávat pozor na okolní zvuky. Polarita (směrovost) je taky důležitá – kardioidní mikrofony třeba skvěle filtrujou zvuky zezadu. Měli bys mít určitě nějaké pop filtry a stojany, ty ti pomůžou s rušivými zvuky a stabilitou. Pokud to plánuješ natáčet venku, tak se zaměř na odolné mikrofony s windshields. A jestli máš v plánu víc hostů, můžeš potřebovat mixážní pult nebo audio interface pro lepší kontrolu zvuku. Na začátek stačí něco levnějšího, ale klidně investuj do něčeho kvalitnějšího později.

145 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Josef Drábek

Při výběru mikrofonu na podcast je pár věcí, co bys měl zvážit. Začít bych s typem mikrofonu – USB je fajn pro začátek, jednoduše se připojíš k počítači a nepotřebuješ žádný další hardware. XLR mikrofony jsou lepší pro kvalitnější zvuk, ale potřebuješ mixážní pult nebo audio interface.

Kondenzátorové mikrofony zachytí víc detailů a jsou super pro hlas, ale dynamické mikrofony zas vydrží víc hluku a jsou ideální do hlučnějších prostředí. Co se týká polarit, tak cardioid je dobrá volba, protože zabraňuje zachycování zvuku ze stran a zezadu. Citlivost mikrofonu je důležitá – pokud plánuješ mluvit blízko, tak to není tak zásadní, ale pro větší vzdálenosti by měl být citlivější.

Pokud jsi ve studiu s někým dalším, zvaž, jak hodně se budete pohybovat. Odolnost vůči šumu a okolnímu rušení záleží na tom, kde chceš natáčet – venku to chce specializovaný mikrofon nebo windscreen. Pop filtr je taky dobrý nápad, aby ses zbavil praskání při "p" a "b".

Vydržení za špatných podmínek záleží na konkrétním modelu – když budeš natáčet venku, dej pozor na tohle. Dodatečné vybavení jako mixážní pult nebo audio interface ti dá víc možností co do zvuku a manipulace s ním. Takže pokud to myslíš vážně a máš na to rozpočet, může to stát za to.

204 slov
2 minut čtení
10. 11. 2024
Jarmila Vyskočilová
Audacity.cz/Články/Mikrofony
Jak vybrat mikrofon pro podcastování: Klíčové faktory a doporučeníPodrobný průvodce výběrem ideálního mikrofonu pro podcasting, včetně technických specifikací a tipů pro začátečníky i pokročilé.
1000 slov
10 minut čtení
11. 4. 2023
Filip Bartoš
Přečíst článek