Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi dynamickými a kondenzátorovými mikrofony?

Jaký je rozdíl mezi dynamickými a kondenzátorovými mikrofony?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují dynamické a kondenzátorové mikrofony a co je mezi nimi tak zásadního rozdílu. Vím, že se používají v různých situacích, ale nikdy jsem si nebyl jistý, proč bych měl jeden zvolit místo druhého. Čet jsem, že dynamické mikrofony jsou často odolnější a lépe snášejí vysoké zvuky, což je fajn pro živá vystoupení nebo nahrávání hlasitějších nástrojů. Ale co kondenzátorové mikrofony? Ty prý zachytí víc detailů a mají lepší frekvenční odezvu, což by mohlo být ideální pro nahrávání zpěvu nebo akustických nástrojů ve studiu. Jak to ale přesně funguje? Je nějaký konkrétní příklad, kdy jeden typ bude lepší než druhý? A co třeba cena, je mezi nimi velký rozdíl? Jak to ovlivňuje volbu mikrofonu? A když už mluvíme o tom, jak se vlastně oba typy mikrofonů liší v konstrukci a technologii? To je něco, co mě opravdu zajímá a rád bych se o tom dozvěděl víc. Díky!

151 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2023
Bohuslav Zlámal
Bohuslav Zlámal

Dynamické a kondenzátorové mikrofony se liší hlavně v konstrukci a způsobu, jak převádějí zvuk na elektrický signál. Dynamické mikrofony používají membránu a cívku, což je dělá odolnějšími. Jsou skvělý na živá vystoupení, protože snesou vysoký tlak zvuku a jsou méně náchylné na poškození. Třeba když zpíváš do mikrofonu na koncertě, dynamik to vydrží.

Na druhou stranu kondenzátorové mikrofony mají jemnější membránu a potřebují napájení (phantom power). Zachytí víc detailů, takže jsou super pro studio, skvělý na nahrávání zpěvu nebo akustických nástrojů. Když potřebuješ čistější zvuk a nuance, kondenzátor je jasná volba.

Co se týče ceny, kondenzátory bývají dražší, protože jsou složitější a citlivější. Takže pokud máš omezený rozpočet, můžeš zvolit dynamický mikrofon, což je fajn pro začátečníky nebo na živé akce.

V podstatě – pokud chceš robustnost a jsi v hlučným prostředí, běž po dynamickým. Ale pokud jdeš do studia pro kvalitní nahrávky, kondenzátor je lepší volba.

144 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Robert Blažek
Robert Blažek

Mikrofony se dělí hlavně na dva typy – dynamické a kondenzátorové, a každý má svoje specifika. Dynamické mikrofony fungují na principu pohybu cívky v magnetickém poli. Jsou odolný, snesou vysoké hlasitosti, takže jsou ideální na živá vystoupení nebo pro nahrávání kytar a bicích. Když chceš něco robustního, co přežije i hrubší zacházení, jdi do dynamiky.

Na druhou stranu kondenzátorové mikrofony potřebují napájení (phantom) a mají tenčí membránu, což jim dává výhodu v zachycování detailů a frekvenční odezvy. Jsou skvělý pro studio, nahrávání zpěvu nebo akustických nástrojů.

Co se týče ceny, kondenzátory jsou obvykle dražší, ale můžeš sehnat i levnější varianty. Takže podle toho, jestli chceš mikrofon na koncerty nebo do studia, si vyber ten správný typ – prostě to chce zvážit, co plánuješ nahrávat.

124 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Rudolf Žižka
Rudolf Žižka