Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit reverb na vokály v Audacity?

Jak správně nastavit reverb na vokály v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně nastavení reverb efektu na vokálech v Audacity. Zkoušel jsem nahrát pár svých písniček a chci, aby vokály zněly více profesionálně a přirozeně, ale nějak se mi to nedaří. Když použiju reverb, tak mi to buď přijde moc silné a vokály se pak ztratí v mixu, nebo naopak příliš slabé a vůbec to nevypadá jako reverb. Jaké by měly být ideální hodnoty pro parametry jako je velikost místnosti, doba dozvuku nebo míchání suchého a mokrého signálu? Je lepší mít víc nebo míň efektu? Mám také pocit, že některé moje vokály jsou příliš "suché" a postrádají hloubku, takže bych chtěl najít nějaký balance, aby to znělo dobře. Jaký je vlastně postup pro optimalizaci reverbu tak, aby doplnil vokály místo toho, aby je přehlušil? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při nastavování reverb efektu? Budu rád za jakékoli tipy nebo triky, které by mohly pomoct zlepšit zvuk mých nahrávek. Děkuji!

153 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2023
Václav Pešek
Václav Pešek

Nastavení reverbu na vokály v Audacity je dost o pokusu a omylu. Zkus začít s menšími hodnotami pro velikost místnosti, třeba kolem 20-30% a dobu dozvuku dej na 1-1,5 sekundy. Míchání suchého a mokrého signálu by mělo být tak 70% suchý a 30% mokrý, aby vokály nezanikly. Je dobrý mít na paměti, že víc efektu často znamená horší čitelnost, takže pokud si nejseš jistý, radši to nechej slabší. Často lidi přehání s reverbem a pak zní vokály jak z jiného světa. Zkus udělat i EQ před reverbem, aby se ti z vokálů vyčistil prostor – zbav se nízkých frekvencí, co dělají "blátivost". A určitě poslouchej v kontextu celé skladby, ne jen solo vokály. Hodně štěstí!

115 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2024
Ladislav Vojtěch
Ladislav Vojtěch

Reverb na vokály je fakt tricky, ale pár tipů ti můžu dát. Hlavně se snaž najít ten správnej balans mezi suchým a mokrým signálem. Obvykle se doporučuje mít mokrý signál kolem 20-30%, aby to nebylo moc přehnaný. Co se týče velikosti místnosti, tak pro vokály zkus začít s menšíma hodnotama, třeba kolem 20-30% - větší reverby můžou vokály hrozně rozmazat. Doba dozvuku by mohla být kolem 1-2 sekund, ale záleží na stylu písničky. Méně je víc, takže když to začne znít jako bahno, tak fakt uber.

Další věc je EQ před reverbem – když si odřízneš nízké frekvence na vokálech, tak to pak působí lépe ve mixu. A nezapomeň zkontrolovat, jak to zní v kontextu celého tracku, ne jen solo vokál. Hodně lidí dělá tu chybu, že reverb nasadí moc silně a pak se vokály ztrácejí. Takže pokud chceš hloubku, dej tam mírnej reverb a možná zkus delay na pozadí pro lepší prostorový efekt. Hlavně furt poslouchej a experimentuj!

159 slov
1.6 minut čtení
27. 6. 2022
Šárka Prchalová
Šárka Prchalová