Audacity.cz/Fórum/Jak správně použít Noise Reduction v Audacity?

Jak správně použít Noise Reduction v Audacity?

Zdravím všechny, obracím se na vás s dotazem ohledně používání funkce Noise Reduction v Audacity. Sice jsem už něco málo zkoušel, ale pořád si nejsem jistý, jestli to dělám správně. Mám nahrávku, která je dost rušivá a šumí v pozadí, a chtěl bych se zbavit toho nepříjemného hluku, aby to znělo lépe. Zkoušel jsem vybrat část nahrávky, kde je jen ten šum, potom jsem použil Noise Profile a následně aplikoval Noise Reduction na celou stopu, ale výsledek není úplně takový, jaký bych si představoval. Nevíte někdo, jestli mám nějak upravit nastavení, třeba hladinu redukce nebo co to vůbec znamená? Mám problém s tím, že po aplikaci mi občas zní hlas jako robot nebo je to moc zkreslené. Jaké jsou vaše zkušenosti s touto funkcí? Jaké hodnoty používáte a jak vlastně poznáte, kdy je to už moc? Rád bych se dozvěděl i o dalších tipech a trikech, jak dosáhnout čistého zvuku bez rušivých elementů. Předem díky za vaše rady, budu moc vděčný za konkrétní postupy nebo videa, které by mi mohly pomoct.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 7. 2022
Marek Kovář
Marek Kovář

Zkus se zaměřit na to, jaké hodnoty nastavuješ při Noise Reduction. Po výběru profilu šumu doporučuju hrát si s třemi hlavními parametry: Hladina redukce, citlivost a frekvenční smoothing (to je taková vyhlazovací funkce). Hladinu redukce dej tak kolem -12 dB až -20 dB, jen opatrně s tím, aby ti to nezkreslovalo hlas. Citlivost můžeš zkusit na 6-12, ale když to moc zvedneš, začnou se ti dít divné věci s dynamikou. Smoothing dej třeba na 0.15-0.20, to pomůže k tomu, aby to neznělo jako robot. Hlavně po každé změně vyzkoušej náhled a poslouchej to pozorně. Pokud je to pořád moc zkreslené, třeba zkus udělat víc malých kroků nebo použít jinou část nahrávky jako referenci pro noise profile. Čistý zvuk je taky o dobrém mikrofonu a akustice prostoru, tak na to pamatuj.

130 slov
1.3 minut čtení
5. 1. 2025
Miroslava Kopalová
Miroslava Kopalová

Takže, Noise Reduction v Audacity je fakt užitečná věc, ale chce to trošku cviku. Nejprve si vyber tu část nahrávky, kde je jen ten šum – to děláš správně. Pak udělej Noise Profile, jak říkáš. To je základ. Když aplikuješ redukci, zkus nastavit hodnoty opatrně.

Mám dobré zkušenosti s tím, že hladinu redukce (Reduction) dáš tak na -12 dB až -20 dB, záleží fakt na tom, jak moc je ten šum silný. Když to dáš moc vysoko, tak se ti může ozvat ten robotický efekt nebo zkreslení, což je blbý.

Důležité je taky nastavit Attack a Release – ty se postarají o to, jak rychle se efekt spustí a ukončí. Zkus si s tím pohrát a podívej se na preview, co ti to udělá. A občas je fajn udělat i EQ nebo kompresi poté, co použiješ Noise Reduction – může to pomoct trochu vyčistit zvuk.

Jo a nezapomeň si vždycky udělat zálohu originální stopy, kdybys něco pokazil. Tak hodně štěstí!

159 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2023
Ludmila Fučíková
Ludmila Fučíková