Audacity.cz/Fórum/Jak mohu vyvážit basy a výšky v Audacity?

Jak mohu vyvážit basy a výšky v Audacity?

Mám takovou otázku ohledně úpravy zvuku v Audacity. Zrovna pracuju na jednom projektu, ve kterém mám nahranou skladbu a snažím se ji dostat do nějakého lepšího zvukového balancu. Zjistil jsem, že basy mi připadají příliš silné a výšky se mi zdají slabé, takže celkově to zní dost nevyváženě. Mohl by mi někdo poradit, jak mohu efektivně vyvážit basy a výšky v Audacity? Zkoušel jsem už různé efekty, jako je kompresor nebo ekvalizér, ale pořád to není ono. Jaký postup bych měl dodržet, abych docílil vyváženého zvuku? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní frekvence nebo používat nějaké přednastavené šablony? A co třeba při míchání různých stop, jak zajistit, aby basy nebyly příliš dominantní vůči ostatním nástrojům? Byl bych moc vděčný za tipy i pro začátečníky nebo za nějaké triky, které by mi mohly pomoci dosáhnout lepšího výsledku. Děkuju!

137 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Jan Žák
Jan Žák

Myslím, že nejlepší způsob, jak vyvážit basy a výšky v Audacity, je pořádně si pohrát s ekvalizérem. Zkus použít grafický ekvalizér a zaměř se na frekvence kolem 60-250 Hz pro basy – tam to obvykle bývá silné. Můžeš zkusit tyhle frekvence trochu stáhnout. Naopak pro výšky, zaměř se na 3-5 kHz a vyzkoušej je zvýšit, aby to znělo jasněji. Zkus si najít nějaké přednastavené šablony, co můžeš upravit podle sebe, ale většinou to chce i trochu experimentování.

Když mícháš různé stopy, tak se neboj použít panorámování – třeba basy mírně doleva a vokály doprava. Ujisti se, že v mixu nejsou basy dominantní vůči ostatním nástrojům, občas dávej prostor i jiným zvukům. A nezapomeň na kompresor – ten může pomoct udržet dynamiku.

Jinak hodně pomáhá i poslouchat na různých sluchátkách nebo reprácích, abys měl lepší představu o tom, jak to zní jinde. Drž se těch frekvencí a postupuj pomalu – vyvážený zvuk chce čas.

152 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2024
Daniel Ryba
Daniel Ryba

Zdravím, jak to tak bývá, vyvážení basů a výšek je takový evergreen, co? Měl bys začít s ekvalizérem, to je jasné. Zkus snížit frekvence kolem 60-100 Hz, pokud jsou basy moc silné. Naopak zvykej výšky kolem 8kHz a výš, to ti pomůže udělat zvuk jasnější. Přednastavení v EQ může být užitečný, ale radši si udělej vlastní nastavení, abys to mohl přizpůsobit tvému zvuku. Pokud máš víc stop, tak zkus je míchání udělat tak, že každou stopu trochu „vyčistíš“, aby se nepřekrývaly. Kompresor může pomoct udržet dynamiku a vyrovnat úrovně. Taky nezapomeň na panning – dej basy víc do středu a výšky trochu do stran. Pak už by to mělo být lepší.

111 slov
1.1 minut čtení
20. 10. 2024
David Zeman
David Zeman