Co se stane se zvukem, když použiju limiter příliš silně?
Nedávno jsem začal experimentovat se svým mixem a narazil jsem na limitery. V jednom z tutoriálů mi doporučili používat limiter, abych předešel přebuzení a udržel hladinu zvuku na přijatelné úrovni. Ale co se stane, když to s ním přeženu? Mám obavy, že bych mohl poškodit kvalitu zvuku nebo něco podobného. Jaké jsou vlastně příznaky toho, že jsem limiter použil až moc? Slyšel jsem, že zvuk může znít zploštěle nebo dokonce plechově, ale co to přesně znamená? Jaký vliv má silný limiter na dynamiku celé skladby? Je možné, že by se mi tímto způsobem mohly ztratit důležité detaily v mixu? A co to dělá s frekvenčním rozložením? Bude to mít nějaký vliv na basy, výšky nebo střední frekvence? Zajímalo by mě, jestli je nějaký způsob, jak zjistit, kdy už limituji příliš agresivně, nebo jestli je to spíš pocitová záležitost. Existují nějaké tipy, jak správně nastavit limiter, abych se vyhnul těmto problémům? Je lepší použít několik slabších limiterů místo jednoho silného? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak zachovat kvalitu zvuku při použití těchto nástrojů.