Audacity.cz/Fórum/Jak mohu udělat, aby moje nahrávky zněly lépe v Audacity?

Jak mohu udělat, aby moje nahrávky zněly lépe v Audacity?

Zdravím, už nějakou dobu se snažím zlepšit kvalitu svých nahrávek v Audacity, ale pořád to není ono. Přijde mi, že když nahrávám, tak zvuk je dost plochý a chybí mu nějaká hloubka. Zkoušel jsem různé mikrofony a i nastavení, ale pořád mám pocit, že by to mohlo znít lépe. Má někdo zkušenosti s tím, jaké efekty nebo úpravy bych měl použít? Zajímalo by mě hlavně věci jako komprese nebo ekvalizace, ale nejsem si jistý, jak na to správně. Možná bych měl víc experimentovat s různými frekvencemi? A co takhle šumové brány nebo reverb? Jaké máte tipy na to, co všechno bych mohl zkusit, abych dosáhl čistějšího a profesionálnějšího zvuku? Díky moc za rady!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 8. 2022
Tomáš Roubal
Tomáš Roubal

Kvalita nahrávek v Audacity může být celkem tricky, ale pár věcí můžeš zkusit. Určitě se zaměř na ekvalizaci – zkus zvýraznit basy kolem 80-100 Hz a trošku přidat na výškách, třeba kolem 10 kHz, aby zvuk byl jasnější. Kompresor je skvělej na vyhlazení dynamiky, takže to nezapomeň použít. Zkus si nastavit attack a release tak, aby to sedlo tvému hlasu. Šumová brána by ti mohla pomoct zbavit se nežádoucího šumu na začátku a konci nahrávky, takže to je dobrý krok. Reverb můžeš přidat opatrně, aby to neznělo jako ve sprše, ale malý nádech prostoru může udělat divy. A jo, určitě experimentuj s frekvencemi, to je cesta k objevení toho, co tvé nahrávce dodá ten správný feeling. Hodně štěstí!

118 slov
1.2 minut čtení
23. 4. 2024
Robert Košťál
Robert Košťál

Tak jo, já ti dám pár tipů. První věc, co bys měl zkusit, je ekvalizace. Zkus zvýraznit basy kolem 80-120 Hz, to dodá zvuku víc hloubky. Pak můžeš trošku ubrat na středních frekvencích (někde kolem 300-600 Hz), aby to nebylo tak plochý. Na výšky dej pozor, zkus třeba 10-12 kHz, ale s mírou, ať to nezní jako plechovka.

Komprese je taky důležitá - zkus nastavit poměr tak na 3:1 a lehce snížit prahovou hodnotu. To ti pomůže udržet hlasitost v rovnováze. Šumová brána může odstranit nežádoucí šum na začátku a na konci nahrávky. Reverb dej jen trošku, ať to nezní jako jeskyně, ale může to dodat příjemnej pocit prostoru.

Taky si dej pozor na akustiku místnosti, kde nahráváš. Když budeš mít odrazy zvuku, tak to taky pomůže. A nebo zkus nahrávat blíž k mikrofonu – to vždycky vyžaduje menší úpravy. Hlavně experimentuj a nedej se odradit! S praxí to půjde.

148 slov
1.5 minut čtení
18. 4. 2024
Miroslav Pešek
Miroslav Pešek