Audacity.cz/Fórum/Kde se dají najít nástroje pro zkvalitnění zvuku v Audacity?

Kde se dají najít nástroje pro zkvalitnění zvuku v Audacity?

Zdravím všechny, mám menší dotaz ohledně Audacity, což je skvělý program na úpravu a zpracování zvuku. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, kde se dají najít nějaké efektivní nástroje nebo pluginy, které by mi pomohly zkvalitnit zvuk při nahrávání a úpravě. Zkoušel jsem už pár základních efektů jako je ekvalizér nebo kompresor, ale rád bych se posunul dál a vyzkoušel něco nového. Možná by se hodily nějaké tipy na to, jak zlepšit kvalitu nahrávek, odstranit šum nebo třeba jak pracovat s dynamikou zvuku. Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké externí pluginy, které byste doporučili, popřípadě jak je správně nainstalovat do Audacity. Případně, pokud máte nějaké oblíbené tutoriály nebo videa, kde by se dalo něco naučit, budu moc vděčný za odkazy. Děkuji předem za jakoukoli radu.

127 slov
1.3 minut čtení
2. 3. 2022
Zdeňka Matoušková
Zdeňka Matoušková

Existuje spousta skvělých nástrojů a pluginů, co můžeš použít k vylepšení zvuku v Audacity. Zkus se podívat na VST pluginy, které rozšíří možnosti úprav. Například ReaPlugs od Cockos nebo TAL-Reverb jsou super pro dodání hloubky a prostoru nahrávkám. Pokud hledáš něco na odstranění šumu, zkuste plugin jako iZotope RX, ten je fakt silný, ale je to placené.

K instalaci pluginů do Audacity stačí stáhnout soubor, rozbalit ho a umístit do složky s pluginy Audacity. Pak je musíš aktivovat v programu – v menu najdeš volbu pro skenování nových VST pluginů.

Co se týče tutoriálů, určitě mrkni na YouTube, najdeš tam spoustu videí zaměřených na úpravy zvuku nebo speciální efekty. A doporučuji projít i fóra jako Gearslutz nebo Reddit – tam se dají najít užitečné tipy a triky od ostatních uživatelů. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Luboš Vaculík
Luboš Vaculík

Zdar, co se týče zkvalitnění zvuku v Audacity, tak to chce hlavně hledat v pluginách. Doporučuji se podívat na VST pluginy, ty jsou fakt skvělý. Například ReaPlugs od Reaperu nebo TDR Nova pro ekvalizaci. Tyhle pluginy ti můžou docela dost pomoct s odstraněním šumu a úpravou dynamiky.

Pokud jde o instalaci, tak většina pluginů se dá jednoduše nainstalovat do složky, kde máš Audacity. Potom v programu jdi do Preferences > Effects a povol VST pluginy. Pak je najdeš v nabídce efektů.

Když chceš zlepšit kvalitu nahrávek, tak si dej pozor na akustiku místnosti, ve které nahráváš. A určitě zkus experimentovat s kompresorem a limitem - to ti pomůže udržet vyváženost zvuku.

Taky doporučuju hledat videa na YouTube, tam jsou skvělý tutoriály, jak na EQ nebo odezvu místnosti. Hlavně nečekej zázraky hned, chce to praxi.

131 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Denisa Havlíková
Denisa Havlíková