Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když je některá stopa moc tichá v porovnání s ostatními?

Co dělat, když je některá stopa moc tichá v porovnání s ostatními?

Přemýšlím, co dělat, když mám v Audacity nějakou stopu, která je dost tichá a neslyším ji přes ostatní. Je to fakt frustrující, protože jsem se snažil udělat mix, ale jedna z těch mých nahrávek je prostě slabá a vůbec se nehodí k té energii zbytek. Zkoušel jsem ji snad zesílit, ale pořád to není ono. Je nějaký způsob, jak ji upravit, aby se lépe trefila do zbytku? Mám použít nějaké efekty nebo snad změnit úroveň hlasitosti? Vím, že jsou tam různé funkce jako normalizace nebo komprese, ale nejsem si jistý, jak na to. A co když bych chtěl udělat víc než jen že jsem jí zvýšil hlasitost? Jaký je nejlepší postup? Nechci, aby to vyznělo úplně jinak než ostatní stopy. Také mi zajímá, jestli je možné nějak ovlivnit dynamiku zvuku nebo jestli by pomohlo přidat nějaké efekty jako reverb nebo delay. Máte někdo zkušenosti s tímhle problémem? Jaké techniky používáte na vyvážení různých stop v projektu? Díky moc za tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Michal Horálek
Michal Horálek

Pokud máš stopu moc tichou, tak ji určitě zkus normalizovat. To by mělo zvýšit hlasitost bez toho, aby se ztratila kvalita. Jestli to nepomůže, tak zkus použít kompresi, která vyrovná dynamiku a udělá ji výraznější. Hlavně se neboj experimentovat s nastavením threshold a ratio, to může hodně pomoct.

Pokud chceš, aby ta stopa zapadla do mixu líp, tak můžeš přidat nějaký reverb nebo delay, ale opatrně, ať to nezní moc uměle. Zkus taky EQ, třeba snížit nějaké nízké frekvence, pokud je to příliš „muddy“. Hodně záleží na tom, jaký máš zvuk a co přesně chceš dosáhnout. Pokud je to instrumentální stopa, tak bych doporučil i lehce upravit panoramu, aby se to lépe mísilo s ostatními zvuky.

Každopádně nevzdávej to, po pár pokusech bys měl najít ten správnej balanc!

128 slov
1.3 minut čtení
23. 7. 2024
Rudolf Havlíček
Rudolf Havlíček

Když máš tichou stopu v Audacity, tak zkus nejdřív použít normalizaci. To ti pomůže zvýšit hlasitost na určitou úroveň bez toho, aby se ti to rozpadlo. Pak můžeš zkusit kompresi, která vyrovná dynamiku a udělá to víc soudržné s ostatníma stopama. Pokud to pořád není ono, tak se neboj přidat nějaký efekty jako reverb nebo delay – to může dát stopě víc prostoru a hloubky. A koukni se i na EQ, abys vyřadil nežádoucí frekvence a vylepšil celkový zvuk. Taky je dobrý udělat pár pokusů a poslechnout si to v kontextu s ostatníma stopama, než se rozhodneš, co funguje nejlíp.

100 slov
1 minut čtení
12. 10. 2024
Markéta Zichová
Markéta Zichová