Audacity.cz/Fórum/Co se vyplatí zkontrolovat před exportem mixu na master v Audacity?

Co se vyplatí zkontrolovat před exportem mixu na master v Audacity?

Chci se zeptat, co všechno bych měl mít na paměti, než udělám export mixu na master v Audacity. Zajímalo by mě, jestli je důležité zkontrolovat úrovně hlasitosti jednotlivých stop, aby nebyly přebuzené nebo naopak příliš slabé. Měl bych se také podívat na EQ a případné efekty, které jsem použil během mixování? Jak moc je důležitá kontrola stereo obrazu, aby to znělo vyváženě? A co dynamika a komprese, mám něco upravit před finálním exportem? Také uvažuji o tom, jestli je dobré provést nějakou analýzu frekvencí nebo použít analyzátor spektra, abych měl jistotu, že můj mix zní dobře napříč celým spektrem. Existují nějaké tipy na finalizaci mixu, které by mi mohly pomoci před tím konečným krokem? Nechci nic podcenit, tak budu rád za jakékoli rady a doporučení!

125 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2022
Ladislav Hlávka
Ladislav Hlávka

Před exportem mixu na master v Audacity je dobrý si dát pár věcí do pořádku. Určitě zkontroluj úrovně hlasitosti, aby nebyly přebuzené, což by se projevilo jako zkreslení. Zároveň by neměly být ani příliš slabé, jinak ti to pak bude znít nudně. EQ je taky důležitý, zkontroluj jestli máš vyvážené frekvence, abys neměl nějaké hrubé výšky nebo slabší basy. Efekty jako reverb nebo delay by měly být na úrovni, aby to nezabíjelo čistotu zvuku.

Dynamika a komprese – to je další věc; ujisti se, že máš správně nastavenou kompresi, aby to znělo energicky, ale ne moc stlačeně. Stereo obraz je taky klíčovej, nemělo by ti to padat na jednu stranu, tak si dej pozor na panning.

Frekvenční analýza nebo spektrální analyzátor může pomoct odhalit slabiny v mixu. Někdy se vyplatí i udělat pauzu a poslechnout si to s čerstvýma ušima, nebo to poslat někomu jinýmu na feedback. A při finální kontrole si ověř, že všechno zní tak, jak chceš – jak v mono tak stereo. Všechny tyhle drobnosti ti pomůžou udělat z mixu lepší master. Tak hodně štěstí!

178 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2021
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová

Před exportem mixu na master v Audacity je fajn zkontrolovat několik věcí. Za prvé, úrovně hlasitosti – dej pozor, aby nebyly přebuzené, ideálně se drž někde kolem -6 dB až -3 dB, ať máš prostor pro master. EQ je taky důležitý, projdi si stopy a ujisti se, že nezní plechově nebo zamčeně, vyčisti nízké frekvence a vyzdvihni ty důležité. Efekty jako reverb nebo delay by měly být jemné, nic přehnaného.

Stereo obraz – zkontroluj to. Mělo by to být vyvážené, aby nebyla jedna strana moc dominantní. Dynamika a komprese – zkus si projít jednotlivé stopy a doladit kompresi, aby to znělo konzistentně. Pokud máš analyzátor spektra, tak ho použij, abys viděl, jestli tam nemáš nějaké divné vrcholy nebo díry ve frekvenčním spektru.

Když už jsi u toho finalizování, můžeš udělat i takový rychlý poslech na různých zařízeních (sluchátka, repráky) a uvidíš, jak to hraje jinde. Nakonec si dej pauzu a pak se na to koukni s čerstvýma ušima. Dobrá příprava před exportem ti ušetří spoustu práce při masteringu.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 6. 2022
Simona Horálková
Simona Horálková