Co se stane, když použiju nízké vzorkování na nahrávce?
Zajímalo by mě, co se přesně stane, když v Audacity nebo jiném programu na úpravu zvuku zvolím nízké vzorkování, třeba 16 kHz nebo dokonce méně. Jaký to má vliv na kvalitu zvuku a na celkový dojem z nahrávky? Mám pocit, že to může udělat nahrávku jaksi "chudší" a méně detailní, ale jak moc se to projeví? Je možné, že některé nuance v hudbě nebo mluveném slovu se úplně ztratí? A co šum? Slyšel jsem, že při nižším vzorkování může být víc slyšitelný než při vyšším. Jaké jsou vlastně důsledky pro poslech na různých zařízeních, jako jsou sluchátka nebo reproduktory? Vím, že vyšší vzorkování dává větší prostor pro úpravy a efektivnější zpracování, ale pokud chci ušetřit místo na disku nebo zrychlit export, je to vůbec rozumná volba? Rád bych slyšel názory a zkušenosti dalších uživatelů s nízkým vzorkováním – třeba jestli někdo udělal nějaký experiment nebo si všiml konkrétních změn v kvalitě zvuku. Dík za všechny rady a tipy!
