Audacity.cz/Fórum/Co je to aliasing a jak se mu vyhnout při nahrávání zvuku?

Co je to aliasing a jak se mu vyhnout při nahrávání zvuku?

Nedávno jsem se setkal s pojmem aliasing, když jsem se pokoušel zlepšit kvalitu svých nahrávek ve zvukovém softwaru. Všiml jsem si, že některé zvuky zněly dost zvláštně a myslím, že by mohly být spojené s tímto termínem. Ale co to vlastně ten aliasing je? Může mi někdo vysvětlit, jak to funguje a proč je to v audio nahrávkách problém? A co je ještě důležitější, jak se mu mohu vyhnout při nahrávání zvuku? Mám na mysli konkrétní techniky nebo tipy, které bych mohl použít během nahrávání, abych zajistil, že mé nahrávky budou čisté a bez těchto podivných artefaktů. Jaký vliv má vzorkovací frekvence na to, zda se s tím setkám? A co když už se mi to stalo, jak mohu tyto artefakty odstranit nebo alespoň zmírnit? Opravdu bych ocenil nějaké praktické rady od zkušenějších uživatelů, kteří už mají s nahráváním nějaké zkušenosti. Děkuji za pomoc!

144 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Kristýna Brychtová
Kristýna Brychtová

Takže aliasing je vlastně problém, kdy se při digitalizaci zvuku něco pokazí a vzniknou podivné zvuky, které tam nemají být. Když nahráváš, musíš mít dostatečně vysokou vzorkovací frekvenci, aby ses tomu vyhnul. Obecně platí, že bys měl mít minimálně dvojnásobek nejvyšší frekvence zvuku, který chceš zachytit. Takže pokud nahráváš něco, co má frekvenci třeba 20 kHz, měl bys nahrávat aspoň na 40 kHz. V praxi to znamená používat 44.1 kHz nebo 48 kHz jako standard.

Další věc je filtrace. Můžeš použít low-pass filtr před převodem signálu na digitální formát, aby ses zbavil frekvencí nad touto hranicí, což může pomoc s aliasingem. A když už ti ty artefakty vznikly, tak to většinou moc nezachráníš, ale můžeš se pokusit o EQ nebo nějaké pluginy na odstranění šumu. Ale nejlepší je prostě se tomu vyhnout už při samotném nahrávání. Takže jo, zaměř se na tu správnou vzorkovací frekvenci a filtraci a mělo by to být v pohodě.

153 slov
1.5 minut čtení
4. 11. 2024
David Konečný
David Konečný

Aliasing je vlastně takový problém, co vzniká, když nahráváš zvuk s nedostatečnou vzorkovací frekvencí. Když je vzorkovací frekvence moc nízká v porovnání s frekvencemi, které chceš zachytit, může se stát, že se zvuky "přehodí" a zní úplně jinak, než by měly. To je právě ten aliasing – slyšíš místo požadované frekvence něco, co vypadá jako podivná varianta toho zvuku.

Aby ses mu vyhnul, doporučuje se nahrávat při dostatečně vysoké vzorkovací frekvenci. Třeba 48 kHz nebo 96 kHz jsou dobré hodnoty pro většinu hudebních nahrávek. Takhle budeš mít více vzorků na zachycení těch vyšších frekvencí a eliminuješ riziko aliasingu.

Kromě toho můžeš použít i dolní propust (low-pass filter) na snížení frekvencí nad Nyquistovou frekvencí (polovina vzorkovací frekvence). Tím zajistíš, že se do záznamu nedostanou frekvence, které by mohly způsobit aliasing.

Pokud už se ti to stalo a máš nahrávku s těmito artefakty, můžeš zkusit některé softwareové nástroje na opravu zvuku, ale většinou je to dost složité a nemusí to vyjít úplně perfektně. Lepší je se tomu vyhnout hned při nahrávání. Takže víc vzorků a dobré filtry – to je klíč.

176 slov
1.8 minut čtení
15. 9. 2024
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák