Audacity.cz/Fórum/Jak udělat akustiku v pokoji lepší pro nahrávání?

Jak udělat akustiku v pokoji lepší pro nahrávání?

Mám menší pokoj, kde nahrávám hudbu a chci, aby zvuk byl co nejlepší. Říkal jsem si, že by mohlo být fajn zlepšit akustiku, ale nevím, jak na to. Zkoušel jsem už nějaké levné řešení, jako je pověsit deky na stěny nebo použít polštáře, ale podle mě to moc nepomohlo. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké tipy, co bych mohl udělat pro zlepšení akustiky v mém pokoji? Napadlo mě třeba přidat nějaké akustické panely nebo něco takového, ale vůbec nevím, jaké by byly nejlepší. A co třeba podlaha? Pomohlo by mi, kdybych ji pokryl nějakým kobercem nebo podložkou? Myslím na různé možnosti, jak snížit ozvěnu a nežádoucí šumy. Taky mě zajímá, jestli má smysl investovat do nějakého vybavení, jako jsou mikrofony a mixážní pulty, když mám špatnou akustiku. Můžete mi poradit něco konkrétního? Jaké materiály jsou nejlepší pro tlumení zvuku a kde je sehnat? Jaký máte názor na dřevotřísku nebo molitan? Rád bych měl profesionálnější zvuk a nevím, jakým směrem se vydat. Budu moc vděčný za jakékoli rady.

168 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Petr Šulc
Petr Šulc

Jasně, akustika je fakt důležitá, když nahráváš. Ty deky a polštáře sice něco udělají, ale chce to víc. Určitě se podívej na akustické panely, ty jsou super na pohlcování zvuku. Můžeš je sehnat v obchodech s hudebninami nebo online. Dřevotřísku taky můžeš použít, ale spíš na stěny než na akustiku. Molitan může být fajn pro výplň panelů.
Jak píšeš o podlaze, koberec nebo tlustší podložka může výrazně pomoct snížit ozvěnu. Když už mluvíme o investicích do vybavení, pamatuj, že dobrý mikrofon a mixpult ti moc nepomůžou, pokud ta akustika bude špatná. Takže nejdřív akustika, pak technologie.
Pro začátek zkus ty panely a koberec a uvidíš, jak se to změní. Hodně štěstí!

113 slov
1.1 minut čtení
2. 11. 2024
Štěpán Matoušek
Štěpán Matoušek

Pro zlepšení akustiky v pokoji můžeš vyzkoušet pár praktických věcí. Určitě doporučuju pořídit akustické panely, ty dost pomůžou s odrazem zvuku a eliminací ozvěny. Můžeš je najít na internetu nebo v prodejnách se stavebními materiály. Zkus taky umístit panely do rohů, tam se zvuk často shromažďuje.

Koberec nebo nějakou podložku na podlaze určitě přidá na komfortu a sníží tvrdé odrazy zvuku. Dřevotříska nebo molitan jsou dobré materiály, ale musíš je správně nasadit – třeba jako DIY panely na stěny.

Co se týče vybavení, pokud máš špatnou akustiku, může to ovlivnit i výsledek nahrávání. Lepší mikrofon a mixážák ti pomůže, ale nezapomínej na to, že akustika musí být také slušná, jinak ti ani drahý mikrofon nepomůže.

Zkus taky udělat nějaké úpravy podle toho, jaký zvuk hledáš. Někdy stačí i trochu experimentovat s umístěním nástrojů a mikrofonu v místnosti. Hlavně si hraj s různými materiály a pozicemi, než najdeš to nejlepší nastavení.

151 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Jaroslava Kotková
Jaroslava Kotková