Proč používat WAV místo MP3?
Přemýšlím o tom, proč bych měl při produkci zvuku zvolit formát WAV místo populárního MP3. Vím, že MP3 je komprimovaný formát a často se používá kvůli menší velikosti souboru, ale zajímalo by mě, jaké výhody má WAV, pokud jde o kvalitu zvuku. Je to opravdu tak zásadní rozdíl? Mám pocit, že když pracuju na svých projektech, chci mít co nejvyšší kvalitu zvuku, ale zároveň se obávám, že mi WAV zabere příliš místa na disku. Když exportuju svůj mix nebo nahrávku, má vliv formát na to, jak dobře bude znít ve finálním produktu? A co se týče editace – je pro mě lepší používat WAV při úpravách v Audacity? Jak to funguje s efekty a dalšími úpravami? A co zpětná kompatibilita s různými zařízeními a platformami – mohu mít problémy s tím, že WAV nebude podporováno jako MP3? Vlastně by mě zajímalo i to, jestli se WAV hodí jen pro profesionální nahrávání nebo je to něco, co bych měl začít používat hned od začátku své cesty v produkci zvuku. Kdo má zkušenosti a může mi poradit, kdy a proč je lepší sáhnout po WAV? Díky všem za odpovědi!