Audacity.cz/Fórum/Jaký je nejlepší formát pro export zvuku na Spotify?

Jaký je nejlepší formát pro export zvuku na Spotify?

Zajímalo by mě, jaký formát zvuku je nejlepší, když chci exportovat své skladby na Spotify. Pokud mám nějaké nahrávky v Audacity, jaký typ souboru bych měl použít, aby to na Spotify znělo co nejlépe? Představoval jsem si, že by bylo fajn mít zvuk v co nejvyšší kvalitě, ale zároveň aby to nebylo příliš velké, protože víme, že Spotify má nějaká svá omezení. Mám slyšet o MP3 a WAV formátech, ale nevím, který je pro tuto platformu vlastně vhodnější. Navíc je tu otázka bitové hloubky a vzorkovací frekvence - jak to ovlivňuje kvalitu zvuku při exportu? A co bitrate, ovlivňuje to nějak poslech na Spotify? Je tady někdo, kdo má zkušenosti s exportem přímo do Spotify a mohl by mi poradit, na co si dát pozor a jaké vlastnosti formátu jsou pro streaming ideální? Jaké máte tipy a triky pro optimalizaci zvuku před nahráním? Děkuju za všechny rady!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 3. 2023
Aleš Prokop
Aleš Prokop

Takže, když chceš exportovat skladby na Spotify, nejlepší volba je asi WAV nebo FLAC. Tyhle formáty ti zachovaj kvalitu zvuku, což je fajn, když se snažíš o co nejlepší výsledky. MP3 je sice populární a zabírá míň místa, ale kvalita není tak dobrá, obzvlášť pokud ho hodíš na nižší bitrate. Co se týče vzorkovací frekvence, tak 44.1 kHz je standard pro CD, takže to je dobrý začátek. Bitová hloubka by měla být aspoň 16 bitů, ale pokud můžeš, dej radši 24 bitů pro lepší dynamiku. Ale pamatuj, Spotify a tak už to všechno zkomprimují, takže i když nahraješ v super kvalitě, nakonec to stejně trochu ztratí. Hlavně si dej pozor na mix a mastering před nahráním – ať zní všechno vyrovnaně a jasně. Takže shrnuto – WAV nebo FLAC, 44.1 kHz, 24 bitů a pak už to dej na Spotify. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2024
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík

Nejlepší formát pro export na Spotify je vlastně WAV nebo FLAC, protože tyhle formáty jsou bez ztrátové komprese a zachovávají celou kvalitu nahrávky. Ale jestli chceš něco menšího na souboru, tak MP3 je taky v pohodě, když zvolíš vysoký bitrate, třeba 320 kbps. Co se týče bitové hloubky a vzorkovací frekvence, doporučuje se 24-bit/48 kHz pro nahrávání, ale Spotify to pak stejně zkomprimuje, takže až tak moc to neřeš, pokud exportuješ v MP3. Bitrate má vliv na kvalitu zvuku, čím vyšší, tím lepší – ale zase je to o velikosti souboru. Takže je fajn vybalancovat kvalitu a velikost. Před nahráním na Spotify si dej pozor na úroveň hlasitosti a dynamiku, aby to nebylo přežhavené. Taky se snaž mít vyčištěné frekvence, aby to dobře znělo na různých zařízeních. Jo a nezapomeň na metadaty! To je důležité.

135 slov
1.4 minut čtení
2. 10. 2024
Kamila Vacková
Kamila Vacková