Audacity.cz/Fórum/Jak exportovat zvuk do více formátů najednou v Audacity?

Jak exportovat zvuk do více formátů najednou v Audacity?

Mám otázku ohledně Audacity, protože jsem se nedávno potýkal s problémem. Pracuji na projektu, kde potřebuji exportovat zvukové soubory do více formátů najednou, ale nějak mi to nejde. Vím, že Audacity je super nástroj a umí toho hodně, ale nevím přesně, jak na to. Chtěl bych mít možnost například exportovat stejnou nahrávku zároveň jako MP3 a WAV, nebo možná i OGG, abych měl víc možností pro různé platformy. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale většinou nacházím postupy k exportu do jednoho formátu. Je vůbec možné udělat takový hromadný export v Audacity? Mám se obrátit na nějaké pluginy nebo rozšíření? Nebo je to funkce, kterou se dá zvládnout přímo v programu? Pokud někdo máte zkušenosti nebo víte o nějakém tutoriálu, který by mi mohl pomoci, budu moc vděčný za radu. Třeba i tipy na to, jak optimalizovat kvalitu zvuku při exportu by se hodily. Omlouvám se za komplikovanou otázku a díky všem za pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička

Exportovat víc formátů najednou v Audacity bohužel přímo nejde, ale je tu pár triků. Nejprve můžeš nahrávku exportovat jako MP3, WAV nebo OGG jednotlivě, což je otravný, ale funguje to. Když chceš víc formátů, zkus si udělat kopie projektu. Otevři projekt, pak ho ulož jako nový a změň format při exportu. Taky se dá využít skriptování nebo pluginy jako FFmpeg, což ti umožní víc možností při exportu. Ale i tak to budeš muset spouštět víckrát. K optimalizaci kvality při exportu se zaměř na bitrate a vzorkovací frekvenci. Čím vyšší hodnoty, tím lepší zvuk, ale větší soubory. Takže vybrat nejlepší poměr je fajn. Snad to pomůže!

105 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Luboš Starý
Luboš Starý

Ono, v Audacity se dá exportovat víc formátů najednou, ale není to úplně jednoduché. Musíš použít funkci „Exportovat více“, což ti umožní exportovat víc stop, ale není to přímo pro různé formáty. Pokud chceš mít stejnou nahrávku v MP3, WAV a OGG, tak budeš muset udělat pár kroků. První je exportovat jako jeden formát (třeba WAV), pak znovu otevřít ten soubor a exportovat jako MP3 a OGG zvlášť. Jo a nezapomeň, že pro MP3 potřebuješ mít nainstalovaný LAME encoder. Pokud chceš optimalizovat kvalitu, tak si dej pozor na bitrate při exportu. Můžeš taky zkusit nějaké pluginy, co by to mohly usnadnit, ale sám jsem to ještě nezkoušel. Takže v podstatě, musíš to udělat ručně po jednom formátu.

117 slov
1.2 minut čtení
2. 11. 2024
Marcela Fialová
Marcela Fialová