Audacity.cz/Fórum/Jak můžu použít dřevo na zlepšení akustiky v nahrávacím studiu?

Jak můžu použít dřevo na zlepšení akustiky v nahrávacím studiu?

Zajímalo by mě, jak konkrétně mohu využít dřevo k vylepšení akustiky v mém nahrávacím studiu. Mám pocit, že zvuk se mi odráží a není čistý, ale nevím, jak to vyřešit. Slyšel jsem, že dřevo může mít pozitivní vliv na zvukové vlastnosti místnosti, ale nejsem si jistý, jak to udělat. Mohu používat různá dřevěná panely jako akustické obklady? Jaká je nejlepší velikost a tloušťka dřeva pro tento účel? A co například dřevěné regály nebo nábytek? Pomohou mi tyto prvky zlepšit akustiku? Také by mě zajímalo, zda je lepší použít masivní dřevo nebo nějaké levnější varianty jako multiplex. Je to vůbec efektivní způsob, jak řešit problémy s ozvěnou a nežádoucími odrazy zvuku? Pokud máte někdo zkušenosti s tímto tématem nebo tipy, budu moc rád za jakékoli rady a doporučení! Jaké další materiály byste doporučili kombinovat s dřevem pro dosažení co nejlepšího zvuku?

140 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Dominik Tichý
Dominik Tichý

Dřevo je fakt skvělý pro akustiku, to je pravda. Můžeš použít dřevěný panely jako akustické obklady, to hodně pomáhá s odrazy zvuku. Tloušťka tak kolem 2-3 cm by mohla být ideální, ale záleží na tom, jak velké máš místnosti. Masivní dřevo je super, ale i multiplex udělá nějakou práci. Dřevěný regály nebo nábytek taky můžou pohlcovat zvuk a rozptylovat ho, tak to určitě nezanedbávej.

Kombinovat dřevo s jinými materiály jako jsou akustické panely nebo molitan by mohlo přinést lepší výsledky. Vytváříš tím různý povrchy, který pomůžou rozptýlit zvuk a snížit ozvěnu. Důležitý je i umístění, dej to na strategický místa ve studiu. Takže se neboj experimentovat a uvidíš, co ti nejlíp sedí.

111 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Milan Zlámal
Milan Zlámal

Dřevo je super pro úpravu akustiky, fakt to může pomoct. Můžeš zkusit dřevěný panely jako akustický obklady, ideálně tak 1-2 cm tloušťka a různý velikosti, třeba 60x60 cm. Masivní dřevo je fajn, ale multiplex taky udělá dobrou práci a bývá levnější. Dřevěný regály nebo nábytek ti můžou pomoct rozptýlit zvukové vlny a snížit ozvěnu, takže určitě něco takového použij. Můžeš to kombinovat s měkkýma materiálama jako koberce a závěsy, to pomáhá tlumit ty nepříjemný odrazy. Takže zkombinuj dřevo s něčím měkkým a mělo by to být lepší!

87 slov
0.9 minut čtení
13. 1. 2025
Viktor Novák
Viktor Novák