Audacity.cz/Fórum/Jak správně umístit mikrofon, aby bylo zvuk lépe slyšet?

Jak správně umístit mikrofon, aby bylo zvuk lépe slyšet?

Přemýšlím, jak co nejlépe umístit mikrofon, abych dosáhl kvalitního zvuku. Zkoušel jsem několik různých pozic, ale pořád mám pocit, že mi něco chybí. Někdy se mi zdá, že je zvuk příliš slabý nebo naopak moc hlasitý, což pak při editaci v Audacity dělá problémy. Zajímalo by mě, jestli je lepší mít mikrofon blízko k ústům nebo ho raději vzdálit? Co třeba úhel, ze kterého mluvím? Mám ho mít nasměrovaný přímo na mě nebo to chce nějaké jemné naklonění? A jak moc ovlivňuje pozadí? Mám nad tím přemýšlet, když se rozhoduju o umístění mikrofonu? Jak důležité je mít mikrofon na stojánku nebo ho raději držet v ruce? Odpovědi na tyhle otázky bych vážně ocenil, protože chci zlepšit kvalitu svých nahrávek a nesedět večer u Audacity a snažit se to všechno doladit dodatečně. Díky moc za všechny rady!

136 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2022
Karel Soukup
Karel Soukup

Mikrofon bys měl mít co nejblíž k ústům, ideálně 15-20 cm. Čím blíž, tím lépe zachytí tvůj hlas a míň okolního šumu. Co se úhlu týče, nasměruj ho přímo na sebe, ale můžeš ho trochu naklonit, aby ses vyhnul "popping" efektu (když vyslovíš písmena jako P nebo B). Pozadí fakt hraje roli – snaž se mít tlumené zvuky a hodně měkkých povrchů, aby se zvuk neodrážel. Jestli jde o stojánek nebo držení v ruce, obojí má svý pro a proti. Stojánek je stabilnější a máš volný ruce, ale s rukou můžeš mikrofon lépe nasměrovat, jen to chce víc cviku. Zkus si pohrát s umístěním a udělej pár testovacích nahrávek, abys našel ten nejlepší zvuk. A hlavně – nebuď nervózní, čím víc to budeš trénovat, tím líp to půjde.

128 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2024
František Šimůnek
František Šimůnek

Když chceš lepší zvuk, zkus mít mikrofon blíž k ústům, ideálně tak 15-20 cm. Dál od tebe se zvuk víc rozptýlí a může se ztratit nějaká ta kvalita. Úhel je taky důležitej, většinou je fajn ho mít přímo na tebe, ale mírný naklonění může pomoct eliminovat nějaký nežádoucí zvuky z okolí. Pozadí hraje roli, snaž se nahrávat v klidným prostoru, kde není moc ruchu, protože mikrofony to chytají. Stojánek je lepší než držet mikrofon v ruce, vyhneš se tak otřesům a pohybům. Když ho držíš, můžeš mít nechtěný zvuky z prstů nebo šumu. Zkus si pohrát i s nastavením gainu na mikrofonu nebo zvukovém zařízení, aby ses vyhnul slabému nebo moc hlasitému zvuku. Vždycky je dobrý udělat pár testovacích nahrávek a slyšet, co funguje nejlíp.

125 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2024
Jan Valenta
Jan Valenta