Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty použít na odstranění šumu z nahrávky?

Jaké efekty použít na odstranění šumu z nahrávky?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně úpravy zvuku v programu Audacity. Nedávno jsem nahrával nějaké vokály a bohužel se mi do nahrávky dostal šum, který mi dost kazí celý výsledek. Zkoušel jsem pár triků, ale pořád to není ono. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní efekty bych měl použít k odstranění šumu z nahrávky, aby to znělo co nejčistěji? Dostal jsem tip na Noise Reduction, ale nejsem si jistý, jestli to je všechno, co potřebuju. Jak správně nastavit parametry, abych nepřišel o kvalitu zvuku nebo neztratil příliš na dynamice? Taky jsem slyšel něco o EQ a možná i nějakých dalším pluginách. Jaké máte zkušenosti? Jakým způsobem byste doporučili postupovat, pokud chci dosáhnout co nejlepšího výsledku? Díky všem za pomoc!

118 slov
1.2 minut čtení
27. 9. 2024
Ludmila Bílková
Ludmila Bílková

Noise Reduction je fakt dobrá volba, ale chce to s tím umět pracovat. Nejdřív si vyber část nahrávky, kde je jen šum a udělej sampling – to je ten první krok. Pak už jen nastav parametry jako je "Noise reduction" a "Sensitivity". Měl bys dát pozor, aby to neznělo moc uměle, jinak ti to zničí vokály. Zkus třeba snížit frekvence, kde je ten šum nejvíc slyšet, pomocí EQ. Můžeš zkusit i de-esser, pokud máš problémy s sykavkami a podobně. Někdy pomůže i komprese na oživení dynamiky. Mysli na to, že moc úprav může zvuk zkazit, tak radši uprav pomalu a poslouchej. Záznam pak může znít víc přirozeně.

107 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2025
Bedřich Němec
Bedřich Němec

Takže na odstranění šumu v Audacity je fakt dobrý použít ten Noise Reduction. První krok je vybrat část nahrávky, kde je jenom šum, a pak to použít jako vzorek. Pak otevři efekt Noise Reduction a nastav si hodnoty – zkus začít s 12-15 dB pro Noise reduction a 6-8 ms pro attack/decay. Můžeš zkusit i EQ, abys vyřízl frekvence, kde ten šum nejvíc vadí, třeba pod 80 Hz nebo nad 10 kHz. Pokud máš nějaký pluginy jako ReaFIR nebo Izotope RX, tak to můžeš dost vytunit. Hlavně to nepřežeň, aby ti nezmizela dynamika a vokály nezníly uměle. Zkoušej a poslouchej, co zní líp.

103 slov
1 minut čtení
7. 1. 2025
Eduard Škoda
Eduard Škoda