Audacity.cz/Fórum/Jak správně používat EQ na vokálech? Zlepší to můj zvuk?

Jak správně používat EQ na vokálech? Zlepší to můj zvuk?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně používání EQ při zpracování vokálů. V poslední době jsem se začal zajímat o to, jak vylepšit kvalitu zvuku svých nahrávek a slyšel jsem, že EQ je klíčovým nástrojem, který může výrazně ovlivnit celkový výsledek. Můžete mi prosím vysvětlit, jak správně nastavit EQ na vokálech, aby to mělo co nejlepší efekt? Myslíte, že změna nastavení EQ opravdu posune můj zvuk na vyšší úroveň? Jaké frekvence bych měl zdůraznit nebo potlačit? Narazil jsem na různé tipy, ale nejsem si jistý, co funguje nejlépe. Jaké jsou vaše zkušenosti s EQ a vokály? Pomohlo vám to vylepšit vaše nahrávky? Díky moc za všechny rady!

106 slov
1.1 minut čtení
24. 1. 2023
Marek Kořínek
Marek Kořínek

Použití EQ na vokály je fakt zásadní, pokud chceš vylepšit zvuk. Základem je pochopit, jaké frekvence vokály mají. Obecně platí, že kolem 300-400 Hz můžeš najít mudrlantství, tak to trochu potlač. Naopak, 1-3 kHz je dobrý pro přidání jasnosti a „přítomnosti“. Hlavně si dej pozor na syčení nebo sibilanci, což může prej být kolem 5-8 kHz - tady můžeš zkusit trochu ubrat. Zkus víc pásmových filtrů, než dělá široké boosty, aby to neznílo uměle. A jo, určitě ti to posune zvuk na vyšší úroveň, když to uděláš správně. Experimentuj, poslouchej a uvidíš.

92 slov
0.9 minut čtení
5. 8. 2024
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Jasně, EQ na vokály je dost důležité. Obecně platí, že bys měl zdůraznit frekvence kolem 3kHz až 5kHz, to dává vokálům jasnost a přítomnost. Naopak, když se dostaneš do oblasti kolem 200-400Hz, můžeš narazit na "muddy" zvuk, takže tam je dobré trošku potlačit. A nezapomeň na vysoké frekvence nad 10kHz, ty dodají vzdušnost. Zkus nějaké široké Q faktory pro jemné úpravy a pozoruj, jak to zní v kontextu s ostatními nástroji. Změna EQ fakticky může posunout zvuk nahoru, pokud to uděláš s citem. Každý vokál je jiný, tak se neboj experimentovat.

91 slov
0.9 minut čtení
17. 8. 2023
Alois Hora
Alois Hora