Co je prostorový zvuk a jak ho vytvořit v Audacity?
Prostorový zvuk mi přijde jako něco, co by mohlo opravdu oživit moje projekty, ale mám s tím úplně prázdno. Vím, že je to nějaký druh zvuku, který dokáže přenést posluchače do jiného světa, jakoby byli přímo uprostřed akce. Ale co vlastně ten prostorový zvuk znamená? Jak se liší od běžného stereo zvuku, který posloucháme každý den? Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá prostorový zvuk vytvořit v Audacity, protože jsem slyšel, že je to jeden z nejlepších nástrojů pro práci s audio stopami. Mám pár nahrávek, které bych chtěl nějak upravit a udělat z nich něco víc než jen klasický stereo zážitek. Jaké techniky a efekty bych měl použít, abych dosáhl toho prostorového efektu? Je potřeba mít speciální hardware nebo microfony, nebo to jde udělat i s tím, co už mám doma? A co pluginy? Existují nějaké doporučené pluginy pro Audacity, které mi mohou pomoci vytvořit ten správný prostorový zvuk? Ať už se jedná o simulaci prostoru nebo nějaké další efekty, rád bych slyšel vaše tipy a rady. Děkuju všem za pomoc!