Audacity.cz/Fórum/Co je prostorový zvuk a jak ho vytvořit v Audacity?

Co je prostorový zvuk a jak ho vytvořit v Audacity?

Prostorový zvuk mi přijde jako něco, co by mohlo opravdu oživit moje projekty, ale mám s tím úplně prázdno. Vím, že je to nějaký druh zvuku, který dokáže přenést posluchače do jiného světa, jakoby byli přímo uprostřed akce. Ale co vlastně ten prostorový zvuk znamená? Jak se liší od běžného stereo zvuku, který posloucháme každý den? Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá prostorový zvuk vytvořit v Audacity, protože jsem slyšel, že je to jeden z nejlepších nástrojů pro práci s audio stopami. Mám pár nahrávek, které bych chtěl nějak upravit a udělat z nich něco víc než jen klasický stereo zážitek. Jaké techniky a efekty bych měl použít, abych dosáhl toho prostorového efektu? Je potřeba mít speciální hardware nebo microfony, nebo to jde udělat i s tím, co už mám doma? A co pluginy? Existují nějaké doporučené pluginy pro Audacity, které mi mohou pomoci vytvořit ten správný prostorový zvuk? Ať už se jedná o simulaci prostoru nebo nějaké další efekty, rád bych slyšel vaše tipy a rady. Děkuju všem za pomoc!

172 slov
1.7 minut čtení
9. 9. 2022
Marcela Soukupová
Marcela Soukupová

Prostorový zvuk je vlastně takovej efekt, co ti pomůže vytvořit dojem, že se nacházíš v nějakém prostoru. Oproti běžnýmu stereo zvuku, kde máš jen levý a pravý kanál, prostorový zvuk se snaží napodobit vícerozměrnou zvukovou scénu. V Audacity můžeš zkusit pár triků. Například použij efekt "Panning" na jednotlivé stopy, abys je různě rozprostřel v prostoru. Dobrý je taky hrát si s reverbem, což dodá zvuku hloubku a pocit prostoru.

Není potřeba mít speciální mikrofony nebo hardware, základní nahrávky ti bohatě postačí. Pokud chceš víc efektů, zkus pluginy jako Ambisonics nebo nějaké VST efekty, co můžou simulovat prostor.

Hlavně experimentuj – zkoušej různý nastavení a poslechni si to na sluchátkách nebo reproduktorech, co mají dobrý stereo rozlišení. Uvidíš, že se ti podaří udělat zajímavější zvukový zážitek i s tím, co už máš doma.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2023
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý

Prostorový zvuk, to je jako když se ocitneš v akci, místo aby ses jen díval na film. V podstatě jde o zvuk, který ti dává pocit hloubky a prostoru - něco víc než jen stereo. Když máš běžný stereo, tak slyšíš zvuky zprava a zleva, ale prostorový zvuk ti dá i vertikální dimenzi, jakoby ses sám pohyboval v prostoru.

V Audacity to můžeš udělat pomocí několika triků. První věc, co udělej, je hrát si s panoramou. Zkus rozložit různé stopy do levého a pravého kanálu různě, aby se ti zvuky zdály, že přicházejí z jiných směrů. Můžeš použít i reverb - to dodá efekt jako kdybys byl v místnosti nebo venku.

Pokud chceš víc efektů jako 3D zvuk, tak můžeš zkusit nějaké pluginy. Například Ambisonic pluginy nebo různé VST efekty pro prostorový zvuk by ti mohly pomoct. Co se týká hardwaru, ideální by bylo mít nějaký binaurální mikrofon pro nahrávání, ale i s tím, co máš doma (klasický mikrofon) to jde udělat; jenom budeš muset víc experimentovat.

Takže shrnuto: hraj si s panoramou, přidej reverb a zkoušej pluginy. Bude to chtít čas a praxi, ale prostorový zvuk ti fakt může oživit projekty.

191 slov
1.9 minut čtení
2. 9. 2024
Blanka Šimková
Blanka Šimková